Testarea elevilor este oficial în impas după doar o săptămână. Dacă ministrul Educației Sorin Cîmpeanu confirma joi că există probleme în lanțul de aprovizionare, șeful DSU Raed Arafat a spus clar seara că nu vor fi teste în școli până la Crăciun.
Mai exact, Arafat a anunțat că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mai are de livrat 7 milioane de teste de salivă în școli, dar vor ajunge în perioada 17-21 decembrie. Cum 18-19 decembrie este weekend și pe 23 elevii intră oricum în vacanța de Crăciun, putem spune, practic, că testarea se va relua de la anul.
Cîmpeanu a pasat responsabilitatea către IGSU, spunând că ”Ministerul Educaţiei nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce ţin de organizarea licitaţiei de către ONAC, şi nici de aspecte ce ţin de încheierea/executarea contractelor semnate între IGSU şi furnizori”.
Iar Arafat a dat-o mai departe, către Oficiul Național de Achiziții Centralizate și către furnizori.
„Vreau să explic această situaţie, pentru că am auzit foarte multe chestii comentate, şi acuze, şi una şi alta. Trebuie să înţelegem un lucru: la DSU, la IGSU, noi avem un rol pe partea logistică, stocurile strategice, ONAC-ul care este Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, care nu este la DSU sau la IGSU, face negocierea, acordul-cadru, tot, care se fac transparent, se publică, dar pe durate mult mai scurte şi după care IGSU semnează doar contractele subsecvente receptează, validează ce a receptat şi distribuie pe baza solicitărilor Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii sau oriunde sunt indicaţiile de distribuire.
Noi am primit acordurile cadru de la ONAC semnate şi au început colegii de la IGSU să semneze contractele subsecvente.
Şi aici avem: primul furnizor, 3 milioane de bucăţi, furnizorul nu a semnat contractul subsecvent, a refuzat să-l semneze. Al doilea furnizor, 5 milioane de bucăţi livrate în data de 25 noiembrie, distribuite.
Al treilea furnizor, 1 milion de bucăţi, preţul foarte mare. Sunt doi furnizori care au un preţ foarte mare şi aici am rămas sub semnul întrebării, preţul este de trei ori mai mult decât cel mai mic preț. (...) Asta a fost o negociere, nu putem să spunem că ONAC-ul a greşit, dar în acelaşi timp ne gândim că poate că vin ceilalţi care au preţurile totuşi mai rezonabile. Şi aici mergem mai departe”, a explicat Raed Arafat, la Digi24, potrivit EduPedu.ro.
El a continuat să înșire contractele, însă chiar dacă sunt multe, șeful DSU nu s-a arătat optimist că ele vor fi și livrate.
”Am avut unul cu 2.400.000, nu a livrat, trebuia să livreze în 2 decembrie. Mai avem unul cu 1.500.000, trebuia să livreze în 2 decembrie, a livrat în 25 noiembrie, deci mai devreme. Avem încă unul cu 3 milioane de bucăţi, deci contractul nu a intrat în vigoare, nu a fost constituită garanţia de execuţie, dacă nu a constituit garanţia înseamnă că nu l-a mai interesat să vină, doar că a participat, a semnat acordul-cadru, nu a mai venit.
Mai are de livrat un milion de bucăţi în data de 17 decembrie. După care mai avem încă cineva cu 3 milioane de bucăţi tot la preţul de 14 lei, care aşteptăm, în aşteptare să vedem ce se întâmplă. După care avem: 1 milion de bucăţi care urmează, dacă se respectă contractul, să se livreze în 18 decembrie, mai avem 1.500.000 în 14 decembrie şi le-au livrat în 1 decembrie, mai devreme, mai avem 2 milioane care urmează în 20 decembrie, mai avem 3 milioane în 21 decembrie”, a mai spus Arafat.
Dincolo de aceste explicații, putem spune că această campanie de testare în școli a eșuat înainte să înceapă. După ce autoritățile s-au spălat pe mâini, lăsând la latitudinea școlilor să organizeze testarea, iar acestea au pasat-o părinților, aceștia din urmă au fost indicați apoi ca responsabili pentru rata uriașă de teste fals pozitive.
Amintim că marți Cîmpeanu anunțase rezultatele primei zile de testări în școli: din 86 de rezultate pozitive, doar 16 au fost confirmate și cu test PCR. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a arătat surprins de situație, pe care a pus-o mai degrabă pe seama faptului că nu toți părinții au înțeles cum să folosească și să interpreteze corect testele de salivă.