Elevii au revenit în bănci, marţi, după mai bine de trei săptămâni de grevă generală în învăţământ, mai puţin cei din clasele terminale care se pregătesc de examene.
Elevii de clasa a XII-a au finalizat cursurile în 2 iunie, în plină grevă din educaţie, iar cei de clasa a VIII-a în 9 iunie. Şi cei de clasa a XII-a şi cei de clasa a VIII-a se pregătesc acum de examene.
Primii ar fi trebuit să fie cei de clasa a XII-a, care în această săptămână ar fi trebuit să susţină probele orale. Din cauza protestului, acestea vor fi echivalate cu mediile din liceu, iar elevii vor susţine probele scrise începând din 26 iunie.
Elevii de clasa a VIII-a vor susţine examenele la datele programate iniţial – 19 şi 21 iunie.
Finalul de an şcolar este nu doar strâns pentru cadrele didactice, dar şi extrem de tensionat. Mulţi dintre sindicaliştii din sistem ar fi vrut ca protestul să continue, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor.
După ce liderii sindicaliştilor au anunţat stingerea conflictului de muncă s-a vorbit despre trădare, iar unii dintre sindicalişti au reclamat că nu au fost consultaţi.
La Iaşi, sindicaliştii au mai fost consultaţi din nou luni seară, după ce federaţiile din educaţie anunţaseră renunţarea la protest.
După voturile exprimate, s-a constatat că doar 35% dintre membrii de sindicat mai susţin greva generală, aşa că şi Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi a anunţat stingerea conflictului.
Guvernul a adoptat luni ordonanţa de urgenţă privind creşterile salariale în educație și a inclus în textul actului normativ și condiția impusă de sindicate.
Astfel, articolul 3 al OUG prevede că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și de la 1 ianuarie vine altă creștere de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.
Ulterior, Ordonanța de urgență 57/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial.