Greva se suspendă și la Iași, chiar dacă peste 2.000 de dascăli ar fi vrut continuarea ei - UPDATE

Greva se suspendă și la Iași, chiar dacă peste 2.000 de dascăli ar fi vrut continuarea ei - <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, a anunțat rezultatul votului, după ce profesorii ieşeni au fost consultaţi, luni după-amiază, privind prevederile ordonanţei cu salariile din învăţământ.

Doar 35 la sută dintre membrii USLIP din judeţul Iaşi au optat pentru continuarea grevei generale, astfel că şefii sindicatului profesorilor au decis suspendarea grevei în judeţul Iaşi.

Au fost consultaţi, luni seară, în total 6.156 de membri de sindicat, iar dintre aceştia 2.064 au optat pentru continuarea grevei, 1.572 s-au pronunţat pentru suspendarea grevei, în timp ce 2.520 au ales să se abțină.

ADVERTISING

Laviniu Lăcustă explicase anterior, că, deși liderii sindicali de la centru au anunțat suspendarea grevei, el trebuie să consulte membrii din Iași pentru a vedea dacă la nivel județean se menține.

„Dacă 51% dintre membrii optează pentru grevă, atunci Iaşiul rămâne în grevă”, a afirmat Laviniu Lăcustă.

Întrebat dacă astfel de consultări au loc şi în alte judeţe, Lăcustă a răspuns: „Nu ştim şi nici nu e treaba noastră, noi asta facem la Iaşi”.

Liderii sindicali din educaţie Simion Hăncescu şi Marius Nistor au prezentat luni, într-o conferinţă de presă, cifre din care rezultă că majoritatea covârşitoare a şefilor de filiale s-au pronunţat în favoarea suspendării grevei. Precizările vin în contextul în care în mai multe judeţe cadrele didactice au declarat că nu au fost consultate sau că nu sunt de acord cu întreruperea protestului.

ADVERTISING

Liderul FSLI Simion Hăncescu a răspuns şi acuzaţiilor de trădare, care au fost aduse liderilor sindicali de către unele cadre didactice. Detalii AICI

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind creşterile salariale în educație și a inclus în textul actului normativ și condiția impusă de sindicate.

Astfel, articolul 3 al OUG prevede că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și de la 1 ianuarie vine altă creștere de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

Ulterior, Ordonanța de urgență 57/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇