În premieră, în două județe, lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi corectate digital

În premieră, în două județe, lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi corectate digital

Două judeţe vor derula programe pilot prin care elevii vor avea lucrările corectate digitalizat la Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureat 2022.

Este vorba despre Dâmbovița, unde se va corecta astfel la Evaluarea Națională, şi Călărași pentru bacalaureat.

Cum va funcţiona sistemul? „Din momentul în care copilul predă lucrarea, circuitul se schimbă față de ce era până acum. Fiecare lucrare se va duce automat în același timp la doi profesori. În niciun caz nu se va vedea vreo corectură pe lucrare, nu va ști profesorul 1 ce a corectat profesorul 2”, a explicat secretarul de stat Sorin Ion pentru EduPedu.

ADVERTISING

Oficialul din minister a precizat că, „în cazul în care diferența (dintre corectările celor doi profesori) depășește un punct, automat diferența de punctaj se sesizează de către platformă și este redirecționată către alți doi evaluatori pe care îi avem de rezervă.”

În plus, toate datele introduse în calculator vor fi o bază pentru elaborarea unor concluzii legate de subiectele date:

„De fapt, știți care este marele avantaj pe care îl vom obține de acolo? Evaluarea, până la urmă, se face cam la fel, pentru elevi, cu foaia în față și cu monitorul în față pentru profesori, mare diferență nu este, însă putem să colectăm date pe itemi.

ADVERTISING

În momentul în care datele se introduc în aplicație / item, iarăși putem să scoatem și niște concluzii despre calitate, nu numai de cantitate. (...) Dacă constatăm că la subiectul al IV-lea, punctul „a”, nu au răspuns decât 10% (dintre elevi – n.red) din județul respectiv, pentru că de regulă putem extrapola de la un județ la întreg teritoriul național, înseamnă că e o problemă cu acel item și ne putem duce să vedem ce s-a întâmplat la elaborarea itemului sau dacă este o problemă cu programa școlară acolo.”

ADVERTISING

Ca platforma se va folosit Intuitext, pe bază de parteneriat. Aceeaşi a fost folosită la Olimpiada Națională de Matematică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇