Elevii din Constanța acuză că primarul Vergil Chiţac vrea să-i lase fără burse în prag de Crăciun

Elevii din Constanța acuză că primarul Vergil Chiţac vrea să-i lase fără burse în prag de Crăciun

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) acuză că noul primar Vergil Chiţac (PNL) vrea să-i lase fără burse în prag de Crăciun. Mai exact, este vorba despre bursele de merit, performanţă și studiu.

Elevii ”condamnă ferm atitudinea noii administraţii locale privind situaţia burselor elevilor din Municipiul Constanţa, astfel, elevii olimpici, dar şi cei care au o medie generală mare sau au probleme financiare sunt lăsaţi fără sprijinul autorităţilor”.

AEC precizează că a trimis la finalul lunii noiembrie o solicitare primăriei în care atrăgea atenţia asupra întârzierii burselor pentru elevii din Constanța. În replică, primăria a punctat că hotărârea privind bursele va fi adoptată în prima şedinţă din luna decembrie.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, însă, luni, 14 decembrie, pe site-ul municipalităţii a fost publicat proiectul privind acordarea burselor elevilor pentru semestrul I al anului şcolar 2020-2021, hotărâre unde sunt precizate doar cuantumul şi numărul burselor de ajutor social. Nimic însă și despre restul burselor.

”Conform Legii educaţiei, elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, performanţă, studiu şi ajutor social, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanţa şcolară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar (...)

ADVERTISING

Amintim faptul că cel mai mare grad de respectare a prevederilor legale privind bursele şcolare îl găsim în judeţul Constanţa, unde 30% dintre unităţile administrativ-teritoriale acordă toate tipurile de burse şcolare, acest lucru având un impact negativ în condiţiile în care Constanţa ar rămâne singurul Municipiu reşedinţă de judeţ care nu acordă burse de merit, de studiu şi de performanţă”, se arată în document.

Soluția propusă de elevi

Elevii subliniază că este de neacceptat faptul că primarul Vergil Chițac nu respectă dreptul elevilor de a beneficia de acestea şi renunţă în mod voit la a stimula performanţa şcolară a elevilor prin burse de merit, studiu şi performanţă.

ADVERTISING

”Soluţia optimă pentru a remedia problema în cel mai scurt timp posibil, ar fi ca la şedinţa din data de 15 decembrie 2020, Vergil Chiţac, cât şi consilierii locali, să amendeze actualul proiect şi să prevadă sumele aferente acordării şi celorlalte tipuri de burse prevăzute în legislaţia actuală, astfel încât banii să ajungă la elevi înainte de sărbătorile de iarnă.

Aşadar, solicităm ferm primarului municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, şi întregului Consiliu Local să stabilească numărul şi cuantumul burselor de merit, de studiu şi de performanţă, pentru a respecta legea şi a nu lăsa elevii fără banii care li se cuvin”, conchide comunicatul.

Citește alte știri din Educație:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇