DNA a săltat un lector de la Universitatea Babeș-Bolyai. Lua 600 de euro pentru nota minimă, 1.200 de euro pentru 10. Tarif uriaș pentru doctoranzi

DNA a săltat un lector de la Universitatea Babeș-Bolyai. Lua 600 de euro pentru nota minimă, 1.200 de euro pentru 10. Tarif uriaș pentru doctoranzi

Procurorii DNA Timişoara au reţinut un lector universitar de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reşiţa, pentru luare de mită.

Cristian Rudolf a intrat în atenția anchetatorilor după ce a pretins, în repetate rânduri, de la studenții care erau la master, inclusiv polițiști, bani pentru a-i trece examenele.

Cristian Rudolf predă istorie la Facultatea de Administrație Publică Reșița şi a fost săltat de pe stradă de DNA.

Potrivit procurorilor, în zilele de 11, respectiv 16 februarie 2023, suspectul ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuţiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina „Evoluţia şi dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuţiilor de serviciu de cadru didactic.

Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand 600 de euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiaşi examen cu nota maximă, 50.000 lei pentru cursurile de doctorat, precizează DNA.

În contextul menţionat, la data de 18 februarie, Cristian Rudolf ar fi şi primit sumele de 1.000 euro şi 3.000 lei, iar în data de 20 februarie ar mai fi primit suma de 50.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

ADVERTISING

Presa locală scrie că la universitatea din Reşita şi acasă la Cristian Rudolf s-au desfăşurat percheziţii, iar anchetatorii au găsit teancuri de bani în dulapuri.

Acuzatul urmează să fie prezentat, marţi, Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă.

Reacţia Universităţii

Andrade Bichescu, directorul Centrului Universitar al Universității Babeș Bolyai din Reșița, a reacționat la vestea că Rudolf a fost reținut.

„Nu cunoaștem decât ceea ce s-a scris în presă, nu avem nicio informare de la organele judiciare. Tot ce pot comenta la această oră este că noi nu vom accepta niciodată asemenea comportamente în universitate. Ele nu sunt acceptate niciunde în mediul universitar.

ADVERTISING

Rămâne ca organele de cercetare penală să-și facă datoria, să finalizeze ancheta, iar comisiile de specialitate din cadrul UBB, de asemenea. Nefiind nimic oficial, nu pot face alte comentarii.

Repet încă o dată, Universitatea Babeș Bolyai nu tolerează astfel de comportamente. Ne delimităm total de comportamente de acest fel, de lucruri pentru care ar fi acuzat domnul Cristian Rudolf. Deocamdată așteptăm date oficiale de la anchetatori, abia apoi vă putem comunica de măsuri se iau la nivelul universității.”, a spus Andrade Bichescu pentru Express de Banat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇