Deca se sucește și mai bagă o vacanță de Paștele ortodox, dar nu e cea de primăvară

Deca se sucește și mai bagă o vacanță de Paștele ortodox, dar nu e cea de primăvară

Ligia Deca se suceşte din nou şi anunţă că elevii vor avea o săptămână de vacanţă odată cu Paștele, însă doar pentru ortodocşi.

Ministerul Educației a avizat acum o lună structura anului școlar 2023-2024, iar vacanța de primăvară este pusă în intervalul 13-21 aprilie. Astfel, ea nu cuprinde nici Paștele catolic, nici Paștele ortodox.

În 2024, Paştele catolic se sărbătoreşte pe 31 martie, iar Paştele ortodox în 5 mai. Aşa că ambele sărbători nu puteau fi în vacanţă, care ar fi trebuit să aibă peste o lună.

După câteva zile de dezbatere, în februarie, ministrul Educației a publicat greșit calendarul anului școlar viitor, pe care l-a rectificat ulterior într-o notă trimisă jurnaliștilor, iar vacanţa de primăvară a rămas tot în afara sărbătorilor de Paşte.

ADVERTISING

Acum se pare că s-a răzgândit, judecând după declaraţiile făcute joi seară la România TV.

Ligia Deca a spus că va da liber pe 29 aprilie și 30 aprilie, adică luni și marți, deoarece 1 Mai care e oricum liber prin Codul Muncii pică într-o miercuri, iar vineri, 3 mai, este liber pentru că este Vinerea Mare înainte de Paștele ortodox, iar joi, 2 mai, cel mai probabil, se va face punte cu cele două zile, punte care ar avea efect doar pentru angajații din mediul bugetar.

“Anul școlar 2023-2024 este unul atipic, în sensul în care zilele libere de Paște sunt foarte aproape de zilele libere aferente sărbătorii zilei de 1 Mai. Adică, mai concret, 1 Mai este miercuri – zi liberă, urmează 2 mai care probabil se va face punte, 3 mai este Vinerea Mare, sâmbătă și duminică este Paștele, luni este a doua zi de Paște, iar marți, 7 mai, este a treia zi de Paște și este zi liberă conform contractului colectiv de muncă în Educație.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asta înseamnă că sunt șapte zile libere deja grupate prin prisma zilelor libere pe care oricum le avem conform reglementărilor legale. A fost, din ce am văzut în societate, această solicitare ca să suprapunem și vacanța școlară de Paște peste această perioadă și o să mai dăm lunea și marțea de dinainte de 1 Mai. Luăm în considerare aceste solicitări, și probabil într-un timp scurt, săptămâna viitoare vom da un ordin de ministru în așa fel încât vacanța școlară să se suprapună peste Paștele ortodox. Oricum copiii erau acasă de Paște”, spune Ligia Deca, citată de Edupedu.

Deca nu mută vacanța de primăvară, ci face una nouă

Ceea ce înţelegem de aici este că Ligia Deca nu vrea să mute vacanța de primăvară când este Paștele, ci să facă încă o perioadă de timp liber, de 7 zile consecutive, între 29 aprilie-7 mai 2024. 

ADVERTISING

EduPedu scrie că ministrului i s-a reproşat la ședința conducerii PNL că „a ignorat sensibilitățile religioase și a anulat vacanța de Paște în 2024”, în contextul în care majoritatea populației este ortodoxă.

Însă propunerea grupurilor de părinţi era mutarea vacanței de primăvară mai aproape de Paștele ortodox și crearea unei punți cu ziua de 1 Mai, nu oferirea unei noi vacanţe.

Astfel, elevii și profesorii ar putea avea aproape o lună fără cursuri, ci doar cu zile libere și activități din cadrul programelor “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde”, în perioada 8 aprilie și 7 mai 2024.

Iată structura anului școlar 2023-2024 (aşa cum a fost ea anunţată iniţial fără modificările propuse acum de Ligia Deca):

  • Modul 1 - 11 septembrie - 27 octombrie 2023
  • Vacanţă - 28 octombrie - 5 noiembrie 2023.
  • Modul 2 - 6 noiembrie - 22 decembrie 2023
  • Vacanţă – 23 decembrie 2023 - 7 ianuarie 2024.
  • Modul 3 - 8 ianuarie - 9 - 16 - 23 februarie 2024 (la decizia inspectoratelor școlare județene)
  • Vacanță – o săptămână în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.
  • Modul 4- 19/26 februarie sau 4 martie - 12 aprilie 2024.
  • Vacanţă – 13 - 21 aprilie 2024.
  • Modul 5 - 22 aprilie - 21 iunie 2024.
  • Vacanţă de vară - 22 iunie - 8 septembrie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇