Concedieri pe bază de rasă în SUA: Profesorii albi, dați afară primii, chiar dacă au mai multă experiență

Concedieri pe bază de rasă în SUA: Profesorii albi, dați afară primii, chiar dacă au mai multă experiență

Profesorii de culoare din școlile publice din orașul Minneapolis, statul Minnesota, vor avea protecție suplimentară în următorul an școlar, în baza unui nou contract care le permite să-și păstreze locurile de muncă în favoarea dascălilor albi cu mai multă vechime.

Prin această măsură se dorește protejarea unei „populații subreprezentate”, se arată într-un raport citat de New York Post.

Aproximativ 60% dintre studenții din Minneapolis sunt de culoare, comparativ cu 16% dintre profesorii titulari și 27% dintre profesorii stagiari.

ADVERTISING

Acordul prevede că profesorii de culoare „pot fi scutiți de la concedieri” și precizează că „discriminarea din trecut” a făcut ca personalul didactic de culoare al districtului să fie „subreprezentat” în comunitate „și a dus la o lipsă de diversitate a profesorilor”.

Sindicatul profesorilor și Inspectoratul Școlar „au convenit reciproc” asupra înțelegerii. Un reprezentant al firmei de avocatură Upper Midwest Law Center a declarat însă că acordul este neconstituțional.

„Acordul discriminează în mod deschis profesorii albi doar pe baza culorii pielii. Nu se ține cont de vechimea sau meritele lor. Profesorii din Minneapolis care se opun unui astfel de rasism sponsorizat de guvern ar trebui să reacționeze”, a spus James Dickey, consilier la UMLC.

ADVERTISING

Acest contract este unul dintre puținele de acest gen din lume și reprezintă un „progres uriaș pentru păstrarea profesorilor de culoare”, au declarat liderii sindicali pentru The Star.

„Poate fi un model, iar școlile din alte state să copieze ceea ce am făcut noi”, a spus Edward Barlow, membru al consiliului executiv al Federației Profesorilor din Minneapolis.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇