Ce calități ar trebui să aibă un profesor bun

Ce calități ar trebui să aibă un profesor bun

Capacitatea de a-i implica pe elevi în desfășurarea orelor, planificarea unor lecții creative, umorul și empatia sunt doar câteva dintre calitățile unui profesor bun.

Misiunea unui profesor este una foarte importantă: modelează caracterul elevilor și îi pregătește pentru succes.

În afară de cunoștințele sale, un bun profesor ar trebui să aibă și calități organizatorice, astfel încât să poată gestiona mai bine desfășurarea orelor. Implementarea unui sistem de  management al clasei, racordat la managementul scolar, care să reducă timpul pentru realizarea sarcinilor administrative și să pună mai mult accent pe nevoile fiecărui elev, reprezintă un prim pas pentru formarea unor relații bune între profesor și elev, precum și între profesor și părinți.

ADVERTISING

Un profesor bun poate schimba în bine viața unui elev, fiind o influență atât pe termen scurt (învățarea la clasă), cât și pe termen lung (atingerea obiectivelor și obținerea succesului în carieră).

Un profesor bun este un excelent comunicator

Pentru o predare eficientă la clasă, abilitățile de comunicare sunt necesare. Anumite materii îi pot pune în dificultate pe unii elevi, motiv pentru care pot simți, la oră, frică și anxietate. Descurajați că nu reușesc să înțeleagă de prima dată subiectele mai dificile, elevii pot întâmpina greutăți când vine vorba despre însușirea anumitor cunoștințe.

Un bun profesor le poate vorbi elevilor despre modul în care o materie influențează mai multe aspecte ale vieții, poate stabili planul de lucru astfel încât să poată fi accesibil tuturor și poate oferi îndrumare suplimentară celor care rămân în urmă.

ADVERTISING

Felul în care comunică un profesor și modalitatea în care predă materia la școală influențează mult interesul elevilor pentru subiectele prezentate. Cu cât temele școlare sunt abordate într-un mod mai plăcut, cu atât elevii își doresc mai mult să învețe.

Totodată, a fi un comunicator excelent înseamnă și a ști să asculți. Profesorii pricepuți să asculte și să observe înțeleg, adesea, ceea ce nu este spus, cum ar fi anxietățile unui elev legate de un anumit subiect. Ulterior, îl pot ajuta pe elev să-și dezvolte abilitățile și nivelul de încredere.

Un profesor bun este atent și empatic

Când observi comportamentul elevilor, ești atent la nevoile lor, ai mereu o atitudine pozitivă și manifești empatie, aceștia se vor simți în siguranță la școală. Aceste abilități ale unui profesor îl ajută să creeze o mai bună legătură cu elevii și pot avea un impact direct asupra învățării la clasă.

ADVERTISING

Un subiect care este ușor pentru un elev e posibil să îi dea mari bătăi de cap altuia. Elevii asimilează informații diferit, unii învață mai rapid, alții mai lent, pentru unii e important să citească informațiile, în timp ce pentru alții e suficient doar să le audă. Profesorii ar trebui să țină mereu cont de acest aspecte și să acorde întotdeauna o atenție deosebită tuturor elevilor.

Un profesor bun este răbdător

Una dintre cele mai importante calități ale unui profesor este toleranța. Indiferent de materia predată, răbdarea îi va fi pusă de multe ori la încercare, iar comportamentul din acele momente poate influența relația cu elevii.

Totodată, răbdarea este o însușire care îi va fi de folos și în relația cu părinții. O bună comunicare cu părinții contribuie la succesul educațional al unui elev, întrucât aceștia pot sprijini progresul copilului lor prin activități realizate acasă. De aceea, este necesar ca un profesor să aibă răbdare să asculte ideile părinților, să găsească o formă de dialog benefică și să explice, cu calm și fără resentimente, care sunt pașii de urmat pentru succesul la școală al unui copil.

Pe lângă aceste calități, un bun profesor trebuie să fie și un bun elev. Sunt situații în care cadrele didactice nu cunosc informații din anumite domenii și pot învăța de la copii sau le sunt adresate întrebări la care nu știu să răspundă imediat și e nevoie să se documenteze suplimentar. Capacitatea de a recunoaște că nu sunt atotștiutori este benefică în relația dintre profesori și elevi.