Cîmpeanu cere, alături de elevi, să existe teste în școli. Spune că s-ar implica să rezolve problema, dar nu-l lasă legea

Cîmpeanu cere, alături de elevi, să existe teste în școli. Spune că s-ar implica să rezolve problema, dar nu-l lasă legea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși este ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu s-a arătat marți la fel de revoltat ca elevii că testarea din școli a intrat în impas după doar o săptămână. Spune că responsabilitatea este la alte instituții și că, dacă Ministerul Educației s-ar implica în rezolvarea problemei, ar putea fi acuzat de abuz în serviciu.

”Ministerul Educației solicită, alături de elevi, să existe teste în școli. Există hotărâre care spune că trebuie achiziționate teste care trebuie să fie pusă în aplicare”, a spus Cîmpeanu revendicativ, la ieșirea de la o discuție cu reprezentanții elevilor, care protestaseră la sediul instituției, din cauza întârzierilor testelor de salivă.

ADVERTISING

El a reluat tot lanțul de instituții cu responsabilități în implementarea testării în școli, insistând pe Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ca responsabil pentru blocajul actual.

”Urmare a acestei hotărari, Agenția Națională a Medicamentului a elaborat cerințele de performanță, pe baza lor, Oficiul Achizițiilor Publice a făcut caietul de sarcini, a făcut licitație, IGSU a semnat contractele cu furnizorii, Ministerul Educației nu e parte din contract, IGSU e. Ne-a asigurat că face toate demersurile posibile”, a precizat Cîmpeanu.

Când jurnaliștii l-au întrebat de ce nu se implică în rezolvarea situației, Cîmpeanu a răspuns, vizibil deranjat, că nu îi permite legea: ”Există atribuții legale! Dacă Ministerul Educației își depășește atribuțiile, se cheamă abuz în serviciu! Ministerul Educației nu va comite abuz în serviciu!”.

ADVERTISING

Jurnaliștii i-au atras atenția că în mai multe școli din Capitală elevii nu primiseră teste pentru această dimineață.

Cîmpeanu a spus că operațiunea este una de durată, având în vedere că școlile le primesc dezasamblate și asamblarea se face cu ”bunăvoința personalului din învățământ, cu maximă celeritate”.

45 de teste rapide din 176 s-au confirmat la PCR

El a insistat pe importanța testării în școli, arătând că rata de confirmare a testelor de salivă care au dat rezultat pozitiv pentru Covid-19 a fost de peste 30%. Problema, spune ministrul, este că părinții nu sunt obligați legal să își ducă copiii să facă test PCR, în cazul în care testul de salivă iese pozitiv.

ADVERTISING

”În prima săptămână au fost 176 de cazuri pozitive din care s-au confirmat 45, 85 au fost infirmate și 46 nu au primit un răspuns. Nu poți să obligi părinții să meargă la testare PCR. Nu există obligativitate legală, deși ar trebui acest lucru”, a conchis ministrul.

Amintim că autoritățile au decis să introducă testarea în școli, cu teste neinvazive, care detectează prezența Sars-CoV-2 în salivă. Hotărârea de care vorbește ministrul Educației prevede achiziționarea a 70 de milioane de teste de salivă, care ar trebui să acopere pentru 11-12 săptămâni testarea elevilor, preșcolarilor și personalului din școli.

Testarea se face de două ori pe săptămână, însă după prima săptămână școlile au rămas fără teste, fiind întârzieri la livrare. Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control să verifice achiziția.

Totodată, în urma problemelor de achiziție, s-a decis și flexibilizarea zilelor de testare.

”Am discutat cu ministrul Sănătăţii, a existat o flexibilizare cu privire la testare, să nu fie numai luni şi joi, să existe o testare de două ori pe săptămână, cu interval de două zile între teste, lucru cu care Ministerul Sănătăţii a fost de acord şi apreciez acest lucru", a afirmat Cîmpeanu azi.

Întrebat dacă după cele 11-12 săptămâni de testare se va justifica o continuare a acestui demers, el a spus că decizia aparţine Ministerului Sănătăţii.

"Nu ştiu care este durata crizei sanitare. Nu ştiu la Ministerul Educaţiei şi nici nu pot să anticipez. Este Ministerul Sănătăţii, sunt cei care răspund de evoluţia epidemiologică, cei care o să ne spună cât se justifică. Deocamdată, prin hotărârea CNSU trebuie să avem teste pentru 11 săptămâni.

Am avut pentru o săptămână completă, suntem în cea de-a doua săptămână, deci este simplu, mai avem nevoie din acea hotărâre la care mă raportez, pentru că acolo s-a făcut calculul numărului de teste, mai avem nevoie pentru încă nouă săptămâni în afară de aceasta. Ştiu şi graficul de învăţământ pe care l-am pus la dispoziţia IGSU - se ia vacanţă pe 23 decembrie, se revine la şcoală, unii pe 3 ianuarie, alţii pe 10 ianuarie", a spus Sorin Cîmpeanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇