Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat. Cum explică decizia și ce spune UBB

Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat. Cum explică decizia și ce spune UBB
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A aşteptat până în ultima zi, dar Lucian Bode a cerut până la urmă retragerea cărții publicate pe baza tezei de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constatat că este “profund viciată” având multe pasaje plagiate.

Informaţia a fost confirmată joi, pentru Edupedu.ro, de președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș.

“Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”, a precizat Dacian Dragoș.

Explicaţia lui Bode

Într-un punct de vedere remis G4Media, Bode explică de ce a luat decizia de a retrage cartea.

„Precizez că publicarea cărții a fost un demers independent pe care l-am întreprins, ce nu a fost realizat sub egida Universității Babeș-Bolyai și nici nu a fost parte a obligațiilor de natură academică pe care le-am avut în calitate de student-doctorand în cadrul Școlii Doctorale «Relații Internaționale și Studii de Securitate».

ADVERTISING

Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că masurile dispuse reprezintă acte vătămătoare, însă până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare”, a declarat ministrul Bode.

Bode era pe ultima sută de metri

Pe 11 ianuarie, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat verdictul în cazul acuzațiilor de plagiat aduse ministrului de Interne. În urma analizei lucrării, experții UBB au transmis că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Tot atunci Comisia ii solicita lui Bode "corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei" şi anunţa că va "sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

ADVERTISING

În plus, experţii de la UBB au solicitat Editurii CA Publishing să retragă cartea 'Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual', publicată pe baza tezei, „iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate”.

Editura avea 15 zile să se conformeze: „(În caz contrar - n.red.), Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei”, anunţa atunci UBB.

"În condițiile în care, în ultima clipă (astăzi este a 15-a zi de la emiterea hotărârii), a fost comunicată retragerea cărții, CNECSDTI nu va mai fi sesizat", a precizat Dacian Dragoș, care este și președinte al CNECSDTI.

ADVERTISING

UBB a trimis o adresă la biblioteci

După ce informaţia a apărut în presă, UBB a ieşit cu un comunicat, în care anunţă că a trimis Bibliotecii Naționale și Bibliotecii Centrală Universitară "Lucian Blaga" din Cluj, unde se află teza lui Lucian Bode, nişte solicitări într-o adresă pe care o redăm integral:

"Vă informăm că, în urma analizei Comisiei de Etică a UBB, teza de doctorat a domnului Lucian Bode "Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual" a fost identificată cu abateri de la etica academică, fiind, în concluzia principală a Comisiei de Etică a UBB, profund viciată prin segmente plagiate și citări incorecte grave.

În consecință, pentru a normaliza circuitul academic, vă rugăm să includeți această adresă și cele două hotărâri ale Comisiei de Etică a UBB atașate în teza de doctorat printată și înregistrată în biblioteca dumneavoastră sau la bibliotecile din subordine, precum și în cartea publicată pe baza acesteia „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, ISBN 978‐606‐8330‐83‐9, publicată în anul 2021 la Editura CA Publishing, inclusiv prin mijloace electronice și în variantele electronice ale tezei/cărții. Acest lucru este semnalat și pe site-ul Institutului de Studii Doctorale al UBB."

În plus, UBB a solicitat Editurii CA Publishing să trimită adresa tuturor bibliotecilor unde poate fi identificată, spre a fi inserată în carte.

În plus, universitatea confirmă că Lucian Bode a informat UBB chiar azi că "până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare."

Drulă vede un pas spre demisie

Președintele USR, Cătălin Drulă, spune că pasul făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode, este „un mare pas către demisie”. Cătălin Drulă se întreabă dacă președintele Klaus Iohannis a aflat că Bode a cerut editurii retragerea lucrării despre care s-a spus că este plagiată.

„Un mic pas pentru plagiat, un mare pas către demisie - Bode a cerut editurii sa-i retragă cartea cu plagiatul grosolan din teza de doctorat. O fi aflat și Klaus Iohannis”, scrie președintele USR, pe pagina sa de Twitter.

Între timp, Bode a pierdut în instanță şi procesul deschis împotriva Universității Babeș-Bolyai


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇