Autoritățile s-au răzgândit și permit elevilor masca textilă. Au fost anunțate măsurile finale pentru noul an școlar

Autoritățile s-au răzgândit și permit elevilor masca textilă. Au fost anunțate măsurile finale pentru noul an școlar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autoritățile s-au răzgândit și nu mai interzic măștile textile în școli. Dar condiția este ca acestea să fie adaptate feței și să acopere bine nasul și bărbia, a anunțat miercuri ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

”Masca e obligatorie în interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate.

Să fie adaptate feței și să fie să acopere corect nasul și bărbia. Am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care sunt folosite uneori pe tip de mască. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special”, a spus Ioana Mihăilă.

Purtarea măștii în curtea școlii nu este obligatorie, cu excepția festivităților de deschidere a școlii, a punctat ministrul Sănătății.

ADVERTISING

De asemenea, ministrul Sănătății a subliniat că se mențin măsurile de prevenție, cum ar fi distanțarea fizică și aerisirea spațiilor închise.

”Măsurile de prevenție se mențin. Discutăm despre distanțarea fizică, de aerisirea cvasi permanentă a spațiilor închise din școală, punând accent mai ales pe spațiile cu risc mare de transmitere.

Discutăm de locurile de luat masa și de sălile de sport, de menținerea obligativității purtării măștii în spațiile din interior”, a precizat Ioana Mihăilă.

Cîmpeanu spune că sunt măşti suficiente pentru şcoli

După ce ministrul Sănătății a spus că nu știe dacă va reuşi să acopere în timp util necesarul de măşti pentru toate şcolile, Sorin Cîmpeanu a afirmat miercuri că există în stoc 13 milioane de măşti pentru a fi puse la dispoziţia elevilor.

Potrivit ministrului Educației, stocurile sunt suficiente.

”Am făcut demersuri pentru a ne asigura că în rezerva de stat stocurile sunt suficiente şi sunt suficiente. Sunt 13 milioane de măşti pentru şcoli. Sunt alte măşti la autorităţi locale care vor fi puse la dispoziţia şcolilor.

ADVERTISING

Vor exista măşti pentru toţi aceia care vor solicita acest lucru”, a spus Cîmpeanu.

Școlile rămân deschise până la rata de 6 la mie

În ceea ce privește modul de desfășurrare a cursurilor acesta a rămas același anunțat anterior de autorități: unitățile de învățământ rămân deschise cu prezență fizică până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie.

Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.

După depășirea ratei de infectare de 6 la mie rămân deschise creșele și grădinițele și toți elevii intră în online, cu o singură excepție: învățământul special.

De altfel, pentru învățământul special, activitățile de terapie, activități prin care elevii cu cerințe educaționale speciale învață practic să supraviețuiască vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de șase la mie”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISING

Ce se întâmplă dacă un elev se îmbolnăvește de Covid

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat și ce se întâmplă în cazul în care un elev este depistat pozitiv cu Covid.

”Dacă apare un caz într-o sală de curs, în învățământul preșcolar, clasele pregătitoare și până la clasa a șasea inclusiv, elevii continuă online timp de 14 zile. Dar se poate reveni la școală din ziua a opta prin testare antigen și rezultat negativ.

Testarea se efectuează în școli. Pentru părinții care refuză testarea în ziua a opta se menține pentru acei elevi învățământul în online.

După clasa a șaptea: copiii vaccinați sau cei care au trecut prin boală pot continua să învețe față în față. Ceilalți, online, 14 zile, cu posibilitatea testării în ziua a 8-a”, a spus ministrul Sănătății.

Măsurile anunțate miercuri sunt finale și cuprinse într-un ordin ce va fi semnat de către ministrul Educației și cel al Sănătății, după ce vor fi abilitați de CNSU.

Cum se face vaccinarea în școli

În ceea ce privește vaccinarea în școli, ministrul Sănătății a afirmat că vor exista 3 metode.

”Dacă școala dispune de resurse materiale și umane, medic și asistentă, vaccinarea se face la cabinetul școlii.

Dacă nu dispune, DSP pune la dispoziție o echipă mobilă de vaccinare, cu programare prealabilă la vaccinare.

A treia variantă, dacă școala are în proximitate un centru de vaccinare, elevii pot merge să se vaccineze la respectivul centru de vaccinare”, a precizat Ioana Mihăilă.

Potrivit ministrului, pentru copiii de peste 12 ani care au boli cronice este recomandată vaccinarea, iar copiilor sub 12 ani care au imunodeficiențe li se permite să se continue învățământul online.

Ministrul Sănătății a precizat că ”ieri, numărul de copii din secțiile de terapie intensivă depășea 70”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇