Au început înscrierile la jocul-concurs internațional Cangurașul Matematician

Poster_template

Asociația Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (Asociația IDEE) are plăcerea să vă anunțe că au început înscrierile la jocul-concurs internațional Cangurașul matematician care va avea loc pe 26 noiembrie. Testele de antrenament pot fi deja achiziționate de pe www.editurasigma.ro.

Concursul se adresează elevilor din clasa pregătitoare și din clasele I-IV, și se află la poziția 143 în Anexa 5 din Lista competițiilor școlare internaționale, naționale și regionale în anul școlar 2019 – 2020 aprobată prin OMEN nr. 5092/30.08.2019.

Jocul-concurs internațional Cangurașul matematician constă în rezolvarea unui test grilă în format digital, care conține întrebări interesante și amuzante, create cu scopul de a dezvolta imaginația, puterea de raționament, viteza de reacție, capacitatea de a lua decizii, bucuria de a rezolva situații-problemă. Nu mai vorbim despre o lecție de matematică, ci despre o vizită într-un magazin de jucării, despre hărnicia albinelor sau despre colecționarea unor imagini pe o temă dată de către un grup de prieteni, spre exemplu. Astfel, rezolvarea exercițiilor propuse devine mai curând o activitate recreativă, în care povești plauzibile din viața cotidiană le devin companioni copiilor în cele 60 de minute ale jocului-concurs.

ADVERTISING

Ca și în anii trecuți, Cangurașul matematician vă propune două variante de susținere a jocurilor-concurs, la alegere: participarea în centre de concurs, cu materiale tipărite, respectiv susținerea concursului online, pe platforma cangurul.net.

În prima variantă, responsabilul de concurs (un profesor sau un părinte) se va ocupa de prezentare, înscrierea elevilor şi organizarea locală. În acest caz, înscrierea elevilor are loc până la data de 16 noiembrie 2021. Responsabilul de concurs va ține legătura cu IDEE și va transmite telefonic, online sau prin e-mail numărul de elevi înscrişi pe clase. Concursul se poate desfăşura într-un centru (şcoală) pentru minimum 10 elevi înscrişi. După susținerea în centre de concurs, responsabilul va expedia foile de răspuns completate de către elevi prin colet poştal, în termen de două zile lucrătoare de la data concursului, la adresa Asociația IDEE, O.P. 83, C.P. 101, Bucureşti.

ADVERTISING

Pentru a susține concursul online, individual, părinții pot să-și înscrie copiii pe https://editurasigma.ro. Susținerea online va avea loc în perioada 26-29 noiembrie, iar înscrierea se poate face până la momentul susținerii testului. Pentru a accesa jocul-concurs în format digital, participanții se loghează cu codul unic de participare în aplicația https://cangurul.net/#! în ziua stabilită pentru desfășurarea concursului, în intervalul orar comunicat. Codul unic de participare permite accesul la analiza personalizată a răspunsurilor date.

Jocul-concurs Cangurașul matematician se organizează în peste 90 de țări. Problemele sunt elaborate de echipe internaționale. În România, Cangurul se desfășoară în limbile română și maghiară.

∙ Pentru clasa pregătitoare și clasa I

Elevii din clasa pregătitoare și clasa I vor primi un test sub forma unor puzzle-uri cu 24 de abțibilduri. Pentru fiecare element bine poziționat se primește un punct. 

ADVERTISING

Se acordă: Premiul I, pentru 22-24 puncte, Premiul II, pentru 18-21 puncte, Premiul III, pentru 12-17 puncte.

∙ Pentru clasele a II-a și a III-a

Participanții din clasele a II-a și a III-a vor primi câte un test alcătuit din 24 de itemi.

Fiecare problemă valorează un punct. Se acordă: Premiul I, pentru 22-24 puncte, Premiul II, pentru 19-21 puncte, Premiul III, pentru 16-18 puncte.

∙ Pentru clasa a IV-a

Participanții din clasa a IV-a vor primi un test format din 30 de itemi.

Problemele 1-10 au câte 3 puncte, 11-20 câte 4 puncte și 21-30 câte 5 puncte.

Se punctează în ordine descrescătoare (adică 30, 29, 28, ..., 3, 2, 1) cel mult cinci întrebări de 5 puncte și nu mai mult de 20 de probleme în total. Se acordă 30 de puncte din oficiu. Fiecare răspuns greșit scade punctajul cu un sfert din valoarea întrebării. La fiecare întrebare la care este bifată opțiunea SIGUR, se acordă un punct în plus pentru răspuns corect, dar se scad încă două puncte dacă răspunsul este greșit.

La clasa a IV-a, premiile se acordă astfel: Premiul I, pentru 110-130 puncte, Premiul II, pentru 90-109,99 puncte, Premiul III, pentru 70-89,99 puncte. 

Timpul efectiv (de rezolvare a testului) este de 60 de minute din momentul primirii subiectelor. Înainte de primirea subiectelor, elevii trebuie să completeze pe foile de răspuns: numele, clasa, parola și școala de proveniență.

Concursurile Cangurul au loc la nivel internațional, iar Concursul Internațional de Matematică Aplicată Cangurul se desfășoară în peste 90 de țări. Editura SIGMA a organizat jocul-concurs Cangurul începând din 1994, primele întreceri ale minții fiind cele de matematică aplicată. Ulterior au fost organizate testări privind înțelegerea textului scris în limba română (Poveștile Cangurului), explorarea unor elemente de științe, educație civică și de cultură (Cangurașul Explorator), dar și verificarea nivelului de competență în limbile engleză, franceză, germană (Cangurul Lingvist).

Proiectul educațional Cangurul se adresează tuturor elevilor, nu numai celor performanți, oferind fiecăruia experiențe de învățare eficientă. Cangurul se desfășoară în limbile română, maghiară și, în măsura solicitărilor, în germană.

Evenimentele au fost și sunt sprijinite de: Asociația internațională Kangourou sans Frontieres, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Franței, Ambasada Canadei, Delegația Walonie-Bruxelles, Institutul Cervantes, Institutul Goethe, British Council, Cambridge English Language Assessment, European Examinatios Centre, Universitatea București – Facultatea de Matematică, Muzeul Național de Artă Contemporană al României și, în ultimii ani, s-au desfășurat sub înaltul patronaj al Fundației Principesa Margareta.

Ne exprimăm gratitudinea și salutăm sprijinul primit de la partenerii media ai evenimentului, instituții de presă care au ales să susțină într-un mod admirabil un proiect educațional excepțional adresat noilor generații.
parteneri media CANGUR 2021.jpg

Echipa Cangurul România vă stă la dispoziție pentru înscrieri și informații suplimentare legate de jocul-concurs Cangurașul matematician, la oricare dintre coordonatele următoare:

Tel.: 0212434014, 0212434052; 0746238667, 0758044825, 0746238707, 0748100719 

E-mail: suport@cangurul.ro

Web: cangurul.ro; editurasigma.ro.Vă mulțumim pentru interesul acordat și le urăm succes copiilor curajoși care răspund și în acest an provocării pe care jocul-concurs internațional Cangurașul matematician le-o adresează!