Admitere la Medicină 2020: La unele universități vor fi admiși și candidații febrili. Condițiile examenului din acest an

Admitere la Medicină 2020: La unele universități vor fi admiși și candidații febrili. Condițiile examenului din acest an

Singurele universități în care au loc examene de admitere în timpul pandemiei de coronavirus sunt cele de medicină. În săli mari care să permită respectarea distanței de cel puțin 1,5 metri, cu măști și dezinfectanți, candidații vor susține testele grilă, duminică, 26 iulie, simultan în cele 6 centre universitare de medicină: București, Iași, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureș, Timișoara și Craiova.

Cea mai mare concurență este la Iași, unde pentru un loc concurează 4,22 candidați.

Universitățile din București și din Timișoara au decis să-i primească în examen pe candidații care vor avea temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius, în timp ce alte universități îi vor direcționa către medicul de familie, așa cum prevede legea.

Admiterea la Romexpo în București

Admiterea în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va avea loc în mai multe locații de la Romexpo, adică în Pavilioanele B1, B2, C1 și C2.  

Pentru  domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, precum și la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) s-au înscris 3.326 de candidaţi, dintre care 28 sunt absolvenți de liceu care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, iar 46 sunt olimpici naționali și internaționali.

Anul acesta sunt scoase la concurs 1.114 locuri, din totalul de 1.160, finanţate de la bugetul de stat și 292 locuri cu taxă. Concurența este de 3,5 pe loc, anul acesta fiind cu 300 de candidați în plus față de 2019.

Rectorul Viorel Jinga spune că pentru ca admiterea să aibă loc în condiții de siguranță maximă au fost mobilizați 400 de profesori care participă la supraveghere și la operarea testelor grilă.

ADVERTISING

„Unul dintre motivele pentru care anul acesta avem mai mulți candidați este că înscrierea a fost online.  Pe de altă parte, n-au mai plecat mulți dintre absolvenții de liceu  la facultăți din străinătate.

Ceea ce se menține de anul trecut este numărul mic de candidați de la Farmacie. Nu mai e un domeniu atractiv, pentru că salariile sunt mici, iar lanțurile de farmacie angajează mai mult asistente de farmacie”, a spus pentru SpotMedia.ro Viorel Jinga.

Candidații febrili vor putea da examen dacă infecționiștii își dau acordul

Cu toate că regulile  sanitare pentru organizarea examenelor arată că cei febrili nu vor fi primiți, la Medicina de la București se va întâmpla asta, după ce candidații cu febră vor fi evaluați de medici.

„Avem niște infecționiști și epidemiologi care vin special pentru asta și îi izolăm pe candidații febrili. De fapt, facem o analiză a cazurilor. Fiind Medicină avem specialiștii noștri și avem o comisie  de infecționiști și epidemiologi care analizează cazurile respective, și dacă specialiștii consideră că cei febrili pot să dea examen în încăperi izolate, atunci vor da. Cei care supraveghează în aceste săli vor fi echipați ca la spital”, dezvăluie Viorel Jinga pentru SpotMedia.ro.  

Cea mai mare concurență este la Medicină Generală, unde pentru cele 660 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.246 candidaţi.

Pentru Facultatea de Medicină Dentară sunt 541 de candidaţi/180 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie 134 de candidaţi/150 de locuri, iar pentru FMAM (4 sau 3 ani de studiu), 405 de candidaţi/170 de locuri.

Pentru candidații ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 292 de locuri cu taxă.

ADVERTISING

Taxa de studiu stabilită de către Senatul UMF “Carol Davila” pentru ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2020–2021 este de 9.000 lei /an de studiu pentru Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie şi 6.000 lei/an de studiu pentru FMAM.

Taxa de studiu anuală va fi platită în 3 tranşe (prima tranşă - 50% din taxa anuală, a doua tranşă – 25% din taxa anuală şi a treia tranşă – 25% din taxa anuală).

Cum s-a schimbat admiterea la facultate în pandemie. Unde e cea mai mare concurență și unde se mai dă examen

Iași – cea mai mare concurență din țară pentru un loc la Medicină

La admiterea de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași vor participa pentru organizare și supraveghere 600 de cadre didactice. Examenul se va da în 110 amfiteatre și săli de concurs, atât de la UMF Iași, cât și de la celelalte universități din localitate.

Concursul pentru admitere va avea loc sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore. Clasificarea candidaților se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obținută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.

„Anul acesta participarea la examenul de admitere este mult mai bună. Avem cea mai mare concurență din țară, la Medicină  Generală, avem 4,2 pe loc. Anul trecut am avut 3,7. Stăm foarte bine.

Numai la Farmacie avem 0,8 candidați pe loc, pentru că interesul pentru Farmacie a scăzut foarte mult. Ne îngrijorează în schimb trendul descendent al numărului de înscriși la Facultatea de Farmacie, dar este o situație pe care o întâlnim la nivel național, iar motivele sunt multiple și necesită o analiză aprofundată.  Soluția este să dezvoltăm programe noi”, a spus pentru SpotMedia.ro rectorul Viorel Scripcaru.

ADVERTISING

Situația finală a înscrierilor la UMF Iași arată că numărul total de candidați este aproximativ același cu cel de anul trecut, numai că la Medicină este cea mai mare concurență din ultimii 4 ani: 4,22/loc bugetat.

Datele de la  de la UMF Iași arată că  la Medicină sunt 1.261 de dosare (concurență de 4,22/loc bugetat), la Asistență Medicală Generală – 312 (concurență de 5,57 /loc bugetat), la Nutriție și Dietetică – 55 (concurență de 5.00/loc bugetat), la Medicină Dentară – 273 (concurență de 3,21/loc bugetat), la Asistență de Profilaxie Stomatologică – 8 (concurență de 0,89/loc bugetat), Tehnică Dentară – 78 (concurență de 2,60 /loc bugetat), la Farmacie – 75 (concurență de 0,77/loc bugetat), la Bioinginerie medicală – 100 (concurență de 1,52/loc bugetat), iar la Balneo- fiziokinetoterapie şi recuperare – 175 (concurență de 2,36/loc bugetat).

Numărul total de candidați înscriși este de 2.337.

„Situația finală a înscrierilor arată că numărul total de candidați este aproximativ același cu cel de anul trecut. Per total, suntem mulțumiți că în ciuda situației epidemiologice complicate am reușit să ne mobilizăm pentru desfășurarea în condiții optime a concursului de admitere și că 2.337 de tineri au ales universitatea noastră pentru a-și îndeplini visul”, a mai spus rectorul  Viorel Scripcariu.

Anul acesta, UMF Iași scoate la concurs 639 de locuri cu taxă în lei. Taxa pentru ciclul de studii universitare de licenţă, pentru anul universitar 2020–2021, este de 7.500 de lei /an de studiu pentru Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, 5.000 de lei/an de studiu pentru Asistență Medicală Generală și Bioinginerie şi 4.000 de lei/an de studiu pentru specializările cu durata studiilor de 3 ani.

Școlile se redeschid în septembrie, dar nu va mai fi deloc așa cum știam. Cum se vor ține cursurile în Europa, inclusiv la vecinii noștri

La Cluj-Napoca, candidații cu febră nu vor fi primiți în examen

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-au înscris 1.817 candidați pe 660 de locuri.

Examenul se va da sâmbătă și duminică, în 21 de săli de la UMF Cluj-Napoca, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în sălile de conferință de la cele mai mari hoteluri din oraș și în amfiteatrele de la celelalte universități.

„Pe universitate, concurența este de 4 candidați pe un  loc. Cea mai mare concurență este la Asistență Medicală, unde sunt 5 candidați pe un loc bugetat, la Radiologie și Imagistică tot 5 candidați avem,  la Medicină sunt 2,8 pe loc, la Tehnică Dentară avem 4,8 pe loc.

Din păcate, la farmacie nu s-au ocupat locurile”, a spus rectorul Anca Buzoianu pentru SpotMedia.ro.

În total, pentru admitere, au fost mobilizați  450 de profesori, care vor fi echipați cu măști de tipul celor pe care le poartă medicii în spitale. Universitatea a decis ca cei care vor fi găsiți cu temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius să nu fie primiți în examen.

„Cei cu temperatură nu vor putea participa la concurs, potrivit legilor în vigoare. Nu e legal să-i primim, pentru că nu e în regulă să-i expunem pe supraveghetori timp de 3 ore.

Toți profesorii au fost la testare, noi asigurăm cât putem de mult siguranța candidaților. Candidaților le vor fi date măști FP2, cum au medicii din spitalele de boli infecțioase, iar dezinfectanții sunt din cei profesionali”, ne-a mai spus Anca Buzoianu.

Timișoara: săli speciale pentru febrili

În schimb, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara candidații cu febră vor putea da examenul în săli special amenajate.

Rectorul Octavian Crețu spune că nu poate îngrădi acest drept.

Examenul va fi organizat în sălile de la UMF și în 13 amfiteatre de la Institutul Politehnic Timișoara.

„În fiecare locație avem o sală special amenajată pentru cei febrili, unde profesorii vor fi echipați corespunzător.

Dreptul la viață nu poate fi interzis de o febră. Noi ținem cont de drepturile fundamentale ale omului. În sala unde vor sta cei febrili,  cadrele didactice vor avea ochelari, măști, mănuși, vor fi echipați ca la carte”, arată rectorul Octavian Crețu pentru SpotMedia.ro.

La UMF Timișoara s-au înscris 1.100 de candidați. Cea mai mare concurență este la Medicină Generală, unde sunt 854 de candidați  pe 449 de locuri, dintre care 325 la buget.

La Medicină Dentară sunt 201 candidați pe 104 locuri, dintre care 55 la buget. La Farmacie numărul de candidați este aproape cât numărul de locuri: 47 de candidați pe 45 de locuri.

În fiecare locație unde se va da examenul vor fi și echipaje de poliție care să păstreze ordinea printre rudele celor veniți să susțină examenul, astfel încât să se evite aglomerația. Afișarea rezultatelor finale va avea loc pe 2 august.

Modelul hibrid propus profesorilor de către Ministerul Educației

Târgu Mureș: cu 20% mai mulți candidați față de anul trecut

La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, examenul va avea loc în sălile proprii și în sala polivalentă din oraș.  

Numărul de candidați este anul acesta cu 20% mai mare comparativ cu anul trecut.  Anul acesta, absolvenții de liceu vor avea la dispoziție 1.367 de locuri,  dintre care 895 de locuri finanțate din bugetul universității și 1.566 cu taxă.

„Față de anul trecut avem o creștere a numărului de candidați cu 20%. Am crescut numărul de locuri la buget – de la 135 la 220 de locuri la buget și tot avem mai mulți candidați”, a spus pentru SpotMedia.ro rectorul UMF Târgu Mureș, Leonard Azamfirei.  

Concurență mare pentru un loc este la specializarea de Informatică Medicală - avem 6 candidați pe loc și la Asistență Medicală – 3,5 candidați pe loc.

La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, examenul se va da în  peste 70 de săli  din  clădirea universităţii.

Examenul va fi de două ore, nu de trei cum se întâmpla până acum.

Cele mai multe locuri oferite sunt la Facultatea de Medicină - 255 de locuri la buget şi 65 de locuri la taxă. La Facultatea de Medicină Dentară sunt 35 de locuri la buget şi 55 cu taxă, apoi mai sunt 10 locuri la buget şi 35 de locuri la taxă la Tehnică Dentară. La Facultatea de Farmacie sunt 30 de locuri la buget şi 75 cu taxă. 

Care sunt regulile prevăzute de lege pentru organizarea examenului:

  • asigurarea triajului epidemiologic (care să cuprindă și termoizometrizare, și antecedente personale pe simptomatologie respiratorie) pentru candidați și examinatori
  • prestabilirea circuitului către/și din sala de examen
  • candidații și supraveghetorii vor fi protejați de mască facială
  • intrarea în sala de examen se va face în mod organizat, păstrând distanță de 2 m
  • pupitrele și băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală, astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/locarea fără a parcurge toată suprafața sălii
  • asigurarea curățeniei și dezinfectării pardoselilor, a locurilor de activitate( pupitre, scaune, clanței ușii, cremonului geamului, pervazului ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, înainte și după fiecare serie de candidați
  • aerisirea sălii înainte de examen pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute
  • la intrarea în sală vor fi prevăzute în număr suficient dispozitive medicale cu substanță dezinfectantă pentru mâini
  • stabilirea locurilor pentru candidați se face respectând distanța de 2 metri între rânduri și printre rânduri
  • pe tot parcursul derulării cursurilor/examinărilor se vor respecta reguliel generale ale unei conduite sănătoase (distanțare fizică, evitarea atingerii cu mâna a ochilor, a nasului și a gurii, strănutul în pliul cotului/bastistă de unică folosință, evitarea contacteloe directe cu cei din jur)
  • universitățile trebuie să aibă la grupurile sanitare: dispozitive medicale cu substanță dezinfectantă pentru mâini, hârtie igienică pentru fiecare cabină de toaletă, săpun, hârtie de șters pe mâini

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇