Cum s-a schimbat admiterea la facultate în pandemie. Unde e cea mai mare concurență și unde se mai dă examen

Cum s-a schimbat admiterea la facultate în pandemie. Unde e cea mai mare concurență și unde se mai dă examen

Pandemia de coronavirus a adus mai mulți candidați pentru locurile la buget oferite de universități pentru anul 2020-2021.

Înscrierea online și lipsa examenelor de admitere au făcut ca la unele specializări numărul concurenților să fie dublu în comparație cu anul trecut.

Anul acesta 575 de facultăți din toată țara au decis să nu mai dea examen de admitere, ci să țină cont de media de la Bacalaureat, iar în unele cazuri de mediile obținute de candidați în anii de liceu pentru anumite discipline.

Zilele acestea au loc ultimele înscrieri la facultăți. La unele dintre universitățile mari concurența pentru un loc la buget a fost foarte mare. Însă, pentru că nu s-a mai dat admitere și viitorii studenți s-au putut înscrie online simultan la mai multe facultăți, universitățile își vor face bilanțul locurilor ocupate peste câteva săptămâni.

La ASE, cea mai mare concurență e la Drept

Pentru licență, Academia de Studii Economice din București a  scos la concurs 7.363 de locuri, dintre care 6.463 la învățământul cu frecvență și 900 la învăţământul la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

Pentru admitere, candidații au avut de alcătuit un eseu motivațional. Media generală de admitere este  calculată ca medie ponderată între media la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii (30%).

ADVERTISING

Surpriza din acest an de la ASE este nou înființata Facultate de Drept, la care concurența este de 6 pe loc, mai mare decât la Facultatea de Drept de la Universitatea din București, unde sunt 4 candidați pe un loc.

„Cea mai mare concurență în acest an este la Facultatea de Drept, cu peste 6 pe loc. Avem 900 de candidați pe 150 de locuri la buget. Apoi, avem Cibernetica cu 4 pe loc, Finanțele și Relațiile Internaționale, cu 3 pe loc. Noi avem cam 750 de candidați în plus anul acesta. 8.797 de candidați erau în 2019, iar anul acesta avem 9.565 de candidați”, spune rectorul ASE, Nicolae Istudor, pentru SpotMedia.ro.

Rectorul spune că mulți dintre candidații de la Drept s-au înscris și la o facultate economică, să aibă alternativă în cazul în care nu sunt admiși.

„Nu dăm examen la nicio facultate, totul este online. Media de admitere se calculează din 70% media de la Bac și 30% din rezultatele din timpul anilor de studii.  Vom ști clar câți candidați avem săptămâna viitoare, după ce se termină perioada în care se candidații trebuie să-și confirme locurile”, arată Nicolae Istudor.

Școlile se redeschid în septembrie, dar nu va mai fi deloc așa cum știam. Cum se vor ține cursurile în Europa, inclusiv la vecinii noștri

ADVERTISING

Universitatea din București: 9,80 – ultima medie de admitere la Informatică

Toate cele 19 facultăți de la Universitatea din București au un număr mai mare de candidați în acest an.

Cea mai mare creștere este la  Facultatea de Psihologie și Științele Educației unde numărul celor înscriși s-a dublat. Dacă anul trecut la licență erau 1.741 de dosare depuse, anul acesta sunt 3.472 de dosare pentru locurile bugetate.

Un număr mare candidați există și la Facultatea de Matematică - Informatică, unde numărul celor înscriși a crescut cu 50%. La specializarea Informatică de la această facultate creșțerea este cu 100%, cu ultima medie de intrare de 9,80.

Rectorul Marian Preda spune că numărul mare de candidați se datorează faptului că elevii s-au putut înscrie online și că la majoritatea facultăților nu se dă examen.

„A trebuit să acceptăm și anumite excepții, de exemplu, la Facultatea de Drept, unde organizăm examen. La Drept. În condițiile acestea de risc, la Drept au venit la examen tot atâția candidați, adică peste 1.200, câți au fost anul trecut.

Sunt 300 de locuri la buget. Dacă noi am fi lăsat o admitere doar pe baza mediei de la bacalaureat, admiterea nu ar fi fost foarte relevantă, pentru că ar fi venit foarte mulți cu note mari la Bacalaureat”, arată rectorul Universității din București.

ADVERTISING

Anul acesta notele de admitere sunt mult mai mari. De exemplu, la specializarea Resurse Umane ultima medie de admitere a fost de 9,60.

„Posibilitatea de a te înscrie online a crescut numărul de opțiuni ale candidaților. Va trebui să vedem câți studenți unici au fost și, mai ales, câți confirmă.

De aceea, rezultatele foarte clare vor fi la sfârșitul lunii septembrie. Sunt foarte multe variabile aici. De exemplu, noi am păstrat taxa de înscriere, reducându-le cu 25% pentru online, dar sunt universități care le-au eliminat, și atunci mulți au ales să se înscrie în mai multe locuri”, consideră Marian Preda.

Universitatea Babeş-Bolyai: 19 candidați/loc la Psihologie

La Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai oferă, pentru anul universitar 2020-2021, un număr de 4.976 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 10.000 de locuri în regim cu taxă și 2.550 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.

Anul acesta, cei mai mulți candidați au optat pentru Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, unde au fost depuse peste 3.200 de dosare, în timp ce aproape 2.900 de candidați s-au îndreptat către specializările oferite de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, iar alți aproape 2.500 de absolvenți de liceu au ales Facultatea de Matematică și Informatică.

Topul facultăților cu cei mai mulți candidați înscriși este puțin schimbat anul acesta.

„La licență cei mai mulți studenți au fost la Psihologie și Științele Educației, apoi Științe economice și Gestiunea Afacerilor, pe locul 3 este Matematică Informatică. Până acum, Științele economice erau pe primul loc”, spune rectorul Daniel David, pentru SpotMedia.ro.

Are legătură  alegerea psihologiei cu pandemia? „Cred că pur și simplu psihologia a devenit mai atractivă, pentru că e contextul acesta al pandemiei, context în care lumea își pune problema asupra comportamentului uman, a societății, au apărut tot felul de modele de psihologi care vorbeau despre pandemie și cred că a crescut pur și simplu expunerea psihologiei în această perioadă”, consideră rectorul Daniel David.

La specializarea Psihologie, concurența este de 19 candidați/loc, urmează specializare Media Digitală cu 16 candidați pe loc, Contabilitate cu 13 pe loc și Dreptul cu 10/loc.

Și la Universitatea de Vest din Timișoara numărul de candidați a crescut comparativ cu anul trecut. Dacă în 2019 erau 5.000 de candidați,  în 2020 – 7.000 de candidați concurează  pentru 2.000 de locuri.

„Modalitatea de admitere a fost schimbată, așa că toată admiterea cu excepția celor două facultăți vocaționale - Muzică și Teatru și Artă și Design – unde există și niște probe vocaționale, totul a fost online, cu o formulă de calcul stabilită de fiecare facultate.

Noi am luat în calcul media de la bacalaureat sau unele note care au fost obținute la examenul de bacalaureat”, arată prorectorul Mădălin Bunoiu.

Anul acesta, una dintre facultățile unde numărul candidaților a crescut cu 40%  este Sociologia. Dacă anul trecut au fost 1.300 de candidați, anul acesta sunt 1.800. Ultima medie de admitere la Sociologie este de 9,60.  

„Încă mai sunt facultăți care își adună datele. Dar din ce avem până acum, domeniile căutate sunt Informatică, programul de Limba Engleză de la Facultatea de Litere, Istorie si Teologie,  programul de Psihologie, Programele de finante și informatica economică de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerii, apoi urmează Facultatea de Drept”, a spus prorectorul.

Concurență de peste 10 candidați pe loc la UAIC

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași mai sunt câteva zile de înscriere, însă cea mai căutată specializare la admiterea din iulie este Kinetoterapie și motricitate specială, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, unde se înregistrează o concurență de 10,71 candidați pe un loc bugetat.

În topul specializărilor cu cea mai mare căutare mai figurează Dreptul – 5,08 candidați pe un loc bugetat, Educație fizică și sportivă – cu 4,26 candidați pe un loc bugetat, Cibernetică, statistică și informatică economică – 4,12 candidați pe un loc bugetat, Psihologie și Informatică – 4,06 candidați pe un loc bugetat.

Pe facultăți, cea mai mare concurență este la  Educație fizică și sport – 6,29 candidați pe un loc bugetat, Drept – 5,84 candidați pe un loc bugetat, Psihologie și Științe ale Educației – 4,56 candidați pe un loc bugetat și Informatică – 4,05 candidați pe un loc bugetat.

La majoritatea facultăților, admiterea pentru studii de licență se face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat. Șase facultăți iau în calcul la admitere, pe lângă media de la Bac, și media anilor de studii, media la diferite discipline studiate în liceu sau nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a scos la concurs, pentru sesiunea de admitere din iulie, 4.035 de locuri la buget pentru studiile de licență și 2.434 de locuri fără taxă pentru studiile universitare de master.

De asemenea, sunt disponibile și 4.927 de locuri cu taxă, 3.288 pentru studii de licență și 1.639 pentru studii de master.

Citiți și: Admitere la facultate 2020. Tot ce trebuie să știi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇