Vom fi prima țară din Europa care folosește tehnologia NuScale. S-a semnat contractul pentru centrala SMR de la Doicești

Vom fi prima țară din Europa care folosește tehnologia NuScale. S-a semnat contractul pentru centrala SMR de la Doicești

Americanii de la NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, au semnat contractul pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED), ce marchează un pas important spre implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Contractul a fost parafat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principale şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltată pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

ADVERTISING

„Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale şi să începem analiza aprofundată şi planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doiceşti.

Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează după aproape patru ani de colaborare, cercetare şi studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură şi mai performantă tehnologie, precum şi amplasamentul potrivit”, a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

România, prima țară din Europa care folosește tehnologia NuScale

Proiectul ce se va întinde pe o perioadă de 8 luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului şi a investigaţiei geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului şi a cerinţelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale, precum şi elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

ADVERTISING

„Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon”, a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.

„Suntem încântaţi să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica şi RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii paşi practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România”, a adăugat John Hopkins.

ADVERTISING

Citeşte mai departe cum NuScale Power şi RoPower Nuclear au semnat contractul pentru prima centrală SMR în România pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇