Vicepreședinte AmCham: Propunem o schemă de ajutor de stat pentru investițiile peste 100 de milioane de euro. Promisiunea lui Boloș

Vicepreședinte AmCham: Propunem o schemă de ajutor de stat pentru investițiile peste 100 de milioane de euro. Promisiunea lui Boloș
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

AmCham România propune, în cadrul unui program de guvernare alternativ, implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru investiţiile de peste 100 de milioane de euro. Iar ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, spune că o primă măsură privind acordarea de facilităţi investitorilor care promovează investiţii strategice, în domeniul industriei prelucrătoare, va fi pe masa Guvernului în perioada următoare.

ADVERTISING

PNRR e în pom din cauza statului

Cererea de plată numărul 2 a României din PNRR este blocată în continuare, fiindcă multe dintre jaloanele de reformă nu sunt încă îndeplinite, în special cele care privesc transparenţa de guvernanţă corporativă în societăţile de stat, spune vicepreşedintele Camerei de Comerţ Americane în România, Daniela Nemoianu.

"Dacă ne uităm în ultimii 30 de ani, România tot timpul a fost reactivă. Ceea ce ne trebuie este o viziune pe termen mai lung, dincolo şi mai departe de PNRR, care, până la urmă, este un instrument.

Noi vom deveni net contributor şi atunci abordarea este cu totul diferită.

ADVERTISING

Dacă ne uităm în evidenţele Comisiei Europene unde este România la execuţie, în PNRR, suntem pe la mijloc. Nu suntem nici rău, nici bine.

Avem cererea de plată numărul 2 blocată în continuare din decembrie, fiindcă, din păcate, multe dintre jaloanele de reformă nu sunt încă îndeplinite, în special cele care privesc transparenţa de guvernanţă corporativă în societăţile de stat.

Pe de altă parte, avem exemplul Italiei, care este la cererea de plată numărul 5 şi decontează 11 miliarde de euro...

Este o foarte mare varietate dincolo de PNRR şi vorbim în general despre investiţiile publice. Cred că sunt două elemente foarte importante care trebuie luate în calcul, şi anume calitatea acestor investiţii şi randamentul lor economic", a spus Nemoianu.

ADVERTISING

Ajutoare de stat pentru investiţii peste 100 de milioane de euro

Reprezentanta AmCham România a punctat faptul că, prin intermediul unui "program de guvernare alternativ", Camera de Comerţ Americană în România propune implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru investiţiile de peste 100 de milioane de euro.

"Un exemplu pe care vi-l dau şi pe care o să-l vedeţi în 'Priorităţi pentru România'. Sunt foarte multe propuneri. E un program de guvernare alternativ. Un exemplu este nevoia unor scheme de ajutor de stat pentru investiţiile de peste 100 de milioane de euro sau măcar majorarea plafonului total la 500 de milioane sau 500 plus, fiindcă altfel domenii care trebuie să se dezvolte strategic, cum ar fi energia sau infrastructura de transport, nu au cum să aibă acele resurse ca să poată să facă salturile de care avem nevoie în momentul de faţă", a afirmat Daniela Nemoianu, în cadrul conferinţei RoInvest, organizată, marţi, la Bucureşti.

Boloş: Prima schemă e aproape gata

O primă măsură privind acordarea de facilităţi investitorilor care promovează investiţii strategice în economia naţională, în domeniul industriei prelucrătoare, va fi pe masa Guvernului în perioada următoare, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

"Investiţiile publice în sine reprezintă coloana vertebrală de dezvoltare a României, dar ele nu trebuie văzute doar singular. La ele trebuie să adăugăm şi atragerea de investiţii din mediul privat.

Aţi amintit modelul de investiţie în Nokian pe care noi îl avem ca exemplu de susţinere cu alocare de bani din buget sub formă de ajutor de stat, aprobat prin decizia Comisiei Europene.

Aici vedem un nivel al investiţiei de peste 600 de milioane de euro pe care ni l-am dori multiplicat cât de mult posibil, pentru că are un efect multiplicator masiv în economia naţională şi, de aceea, aţi văzut că Guvernul României a anunţat planul de reînnoire industrială a ţării noastre, cu toate componentele sale, de a pregăti industria spre o nouă etapă de progres, dar şi de dezvoltare, ţinând cont atât de progresul tehnic, tranziţia verde, dar şi cea digitală.

În acest context, în perioada următoare, o primă măsură care va fi pusă în dezbatere pe masa Guvernului - şi sperăm să fie şi aprobată, este cea referitoare la acordarea de facilităţi investitorilor, care promovează investiţii strategice în economia naţională, în domeniul industriei prelucrătoare. E un program care s-a derulat în mod similar şi la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene", a menţionat Marcel Boloş.

Totodată, ministrul a explicat că este un model pe care l-a văzut inclusiv în Germania, care îşi pregăteşte industria "să treacă spre această nouă etapă de existenţă, de modernizare şi de pregătire din punct de vedere al progresului tehnologic, al tranziţiei verzi şi al digitalizării."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇