UK are inflaţie cu două cifre, record în ultimii 40 de ani şi cea mai mare din G7

UK are inflaţie cu două cifre, record în ultimii 40 de ani şi cea mai mare din G7

Rata anuală a inflației din Marea Britanie a ajuns în iulie la 10,1% și urmează să crească și mai mult până la sfârșitul anului, exercitând o presiune mare asupra bugetelor gospodăriilor și anunțând o posibilă contracție economică îndelungată.

Inflaţia mare este cauzată de prețurile la energie care au continuat să crească în toată Europa, deoarece Rusia a redus aprovizionarea cu gaze naturale, continentul confruntându-se cu o posibilă criză iarna asta, scrie Bloomberg.

Biroul Național de Statistică al UK a anunţat, miercuri, că prețurile de consum au fost cu 10,1% mai mari în iulie față de acum un an, o creştere faţă de inflaţia de 9,4% raportată pentru luna iunie.

ADVERTISING

Este cea mai mare rată a inflației din mai mult de 40 de ani în Marea Britanie și cea mai rapidă creștere a prețurilor înregistrată într-una dintre țările bogate din G7.

Raportul care va fi publicat joi de agenția de statistică a Uniunii Europene e de așteptat să arate că rata anuală a inflației din zona euro a crescut la 8,9% în iulie, de la 8,6% în iunie. În schimb, inflația în SUA a scăzut la 8,5% în iulie, de la 9,1% în iunie.

Economiștii de la JPMorgan văd semne că inflația globală se va atenua, cu prețurile la alimente și multe mărfuri în scădere față de ultimele vârfuri. Cu toate acestea, se așteaptă ca dezinflația să fie evidentă mai întâi în SUA, Europa urmând să rămână în urmă.

ADVERTISING

„Europa se confruntă deocamdată cu presiuni continue, din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale, care s-au dublat în ultimele trei luni”, au scris aceștia într-o notă către clienți. „Ne așteptăm ca regiunea să intre în recesiune în acest an”.

Este puțin probabil ca iulie să marcheze apogeul inflației din Regatul Unit, deoarece costurile cu energia pentru uz casnic vor crește brusc atunci când plafonarea se va termina, în octombrie.

Banca Angliei estimează că rata anuală a inflației ar putea ajunge la 13% spre final de an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇