Stomatologii cer revizuirea măsurilor fiscale și preconizează impact negativ masiv asupra stării de sănătate a populației

Stomatologii cer revizuirea măsurilor fiscale și preconizează impact negativ masiv asupra stării de sănătate a populației

Patronatul Medicilor Stomatologi cere revizuirea măsurilor fiscale pentru care Guvernul şi-a angajat marţi răspunderea în Parlament.

Medicii argumentează că povara fiscală va afecta grav funcţionarea cabinetelor de stomatologie, cu impact negativ masiv asupra stării de sănătate a populaţiei.

Ei solicită:

  1. Eliminarea prevederilor privind majorarea masivă a cuantumului contribuţiei pentru sănătate pentru o singură categorie de contribuabili, respectiv pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente.
  2. Eliminarea prevederilor conform cărora microîntreprinderile care nu au salariaţi cu normă întreagă de lucru plătesc un impozit pe profit de 16%. Multe dintre cabinetele stomatologice nu pot asigura un program de lucru complet – normă întreagă, în lipsa pacienţilor. Mai mult, chiar dacă au program parţial de muncă, angajatorul trebuie să asigure contribuţii şi taxe la nivelul unui salariu minim brut pe ţară, pentru o normă întreagă.
  3. În situaţii justificate cum sunt cele prezentate la punctul 1 (cabinetele stomatologice nu pot asigura un program de lucru complet – normă întreagă, în lipsa pacienţilor) propunem să fie exceptate de la aplicarea normelor care stabilesc plata contribuţiilor şi taxelor la nivelul unui salariu minim brut pe ţară, pentru o normă întreagă.
ADVERTISING

”Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung duce la sarcini fiscale împovărătoare pentru profesiile liberale. În consecinţă, apreciem că măsurile propuse în ceea ce priveşte medicii stomatologi şi nu numai încalcă dispoziţiile Constituţiei.

Măsurile privind majorarea masivă a cuantumului contribuţiei pentru sănătate pentru o singură categorie de contribuabili, respectiv pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente, vizează înlocuirea plafoanelor de 12, respectiv, 24 de salarii minime brute pe economie la calculul contribuţiei pentru sănătate datorat de persoanele care realizează venituri din activităţi independente cu un plafon de 60 de salarii minime brute pe economie, adică de 5, respectiv de 2,5 ori mai mare faţă de plafoanele stabilite în prezent”, susţin medicii stomatologi.

ADVERTISING

De asemenea, ei argumentează că ”se instituie o diferenţă de tratament fiscal între persoanele care plătesc contribuţia pentru sănătate în limita plafonului de şase salarii minime şi cele care plătesc la nivelul unui plafon de zece ori mai mare, pentru aceleaşi servicii medicale”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇