Vagit Alekperov a demisionat și din boardul de directori al Lukoil și din funcția de președinte al companiei.
Anunțul a fost făcut de companie, fără a fi oferit și un motiv, potrivit Nasdaq.com. În vârstă de 71 de ani, el conducea Lukoil din 1993.
Pe 13 aprilie, Marea Britanie a inclus numele lui Alekperov pe lista sancțiunilor. Câteva zile mai târziu, a făcut-o și Australia.
Lukoil a fost prima mare companie rusă care a cerut, în primele zile ale invaziei, oprirea războiului.
”Îndemnăm la o oprire rapidă a conflictului armat şi susţinem fără rezerve soluţionarea acestuia printr-un proces de negociere şi mijloace diplomatice. Ne exprimăm preocuparea privind evenimentele tragice care se desfășoară în Ucraina, precum și profunda simpatie pentru toti cei afectați de această tragedie”, anunţă pe 3 martie, într-un comunicat, Consiliul de Administraţie al Lukoil.
La acel moment, în care fuseseră anunțate primele sancțiuni și impactul pe piețe a fost unul uriaș, Romgaz ajunsese să fie mai valoroasă pe bursă decât Lukoil şi Gazprom la un loc.
Ziua 57 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor
Cine este Vagit Alekperov
Alekperov a fost muncitor pe o platformă petrolieră în Marea Caspică, dar a avansat rapid ajungând ministrul pentru industria petrolieră în Uniunea Sovietică.
În 1991, a decis să ia 3 câmpuri de exploatare aflate în controlul statului și să le unească operațiunile, creând astfel Lukoil. El deținea la începutul anului 30% din acțiunile Lukoil.
Alekperov deține și șantierul naval olandez Heesen Yachts. Aici a fost construit în 2016 și superiahtul său de peste 70 de metri, Galactica Super Nova.
”Mi-am dedicat întreaga viață muncii mele. Nu am niciun prieten sau cunoștință în afara domeniului meu de business”, spunea Alekperov, potrivit Forbes. El este totuși căsătorit și are un copil.