Șeful Lukoil demisionează după 30 de ani

Șeful Lukoil demisionează după 30 de ani

Vagit Alekperov a demisionat și din boardul de directori al Lukoil și din funcția de președinte al companiei.

Anunțul a fost făcut de companie, fără a fi oferit și un motiv, potrivit Nasdaq.com. În vârstă de 71 de ani, el conducea Lukoil din 1993.

Pe 13 aprilie, Marea Britanie a inclus numele lui Alekperov pe lista sancțiunilor. Câteva zile mai târziu, a făcut-o și Australia.

Lukoil a fost prima mare companie rusă care a cerut, în primele zile ale invaziei, oprirea războiului.

”Îndemnăm la o oprire rapidă a conflictului armat şi susţinem fără rezerve soluţionarea acestuia printr-un proces de negociere şi mijloace diplomatice. Ne exprimăm preocuparea privind evenimentele tragice care se desfășoară în Ucraina, precum și profunda simpatie pentru toti cei afectați de această tragedie”, anunţă pe 3 martie, într-un comunicat, Consiliul de Administraţie al Lukoil.

ADVERTISING

La acel moment, în care fuseseră anunțate primele sancțiuni și impactul pe piețe a fost unul uriaș, Romgaz ajunsese să fie mai valoroasă pe bursă decât Lukoil şi Gazprom la un loc.

Ziua 57 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor

Cine este Vagit Alekperov

Alekperov a fost muncitor pe o platformă petrolieră în Marea Caspică, dar a avansat rapid ajungând ministrul pentru industria petrolieră în Uniunea Sovietică.

În 1991, a decis să ia 3 câmpuri de exploatare aflate în controlul statului și să le unească operațiunile, creând astfel Lukoil. El deținea la începutul anului 30% din acțiunile Lukoil.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alekperov deține și șantierul naval olandez Heesen Yachts. Aici a fost construit în 2016 și superiahtul său de peste 70 de metri, Galactica Super Nova.

”Mi-am dedicat întreaga viață muncii mele. Nu am niciun prieten sau cunoștință în afara domeniului meu de business”, spunea Alekperov, potrivit Forbes. El este totuși căsătorit și are un copil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇