Oligarhul rus care a ajuns fără un ban în buzunar după sancțiuni: Liderii UE nu înțeleg nimic, dacă speră că așa îl opresc pe Putin

Oligarhul rus care a ajuns fără un ban în buzunar după sancțiuni: Liderii UE nu înțeleg nimic, dacă speră că așa îl opresc pe Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși spune că sancțiunile Occidentului nu-l vor opri pe Vladimir Putin.

Mihail Fridman, proprietarul Alfa Group, a declarat, pentru Bloomberg, că Occidentul nu înțelege nimic despre cum funcționează ierarhia de putere în Rusia, dacă își imaginează că oligarhii sancționați l-ar putea face cumva pe Putin să dea înapoi.

”Dacă liderii UE cred că, din cauza sancțiunilor, m-aș putea duce la Putin să-i spun să oprească războiul și el m-ar asculta, atunci mă tem că avem o mare problemă.

Asta ar însemna că decidenții nu înțeleg nimic despre cum funcționează Rusia. Și asta e ceva foarte periculos și pe viitor”, a spus Fridman.

ADVERTISING

De precizat că Alpha Bank nu are nicio legătură cu Alfa Group. Alpha Bank Romania are acționariat grecesc.

Oligarhul a fost sancționat și de UE, și de Marea Britanie. El crede că e foarte puțin probabil ca oamenii din cercul apropiat al lui Putin să aibă curaj să deschidă subiectul încetării războiului.

”Distanța dintre Putin și orice alt lider este ca distanța dintre Pământ și cosmos”, a mai spus oligarhul, care a explicat că oricum el nici măcar nu a avut vreodată o întâlnire unu la unu cu Putin, cel mult au fost prezenți la aceleași forumuri de afaceri.

Război în Ucraina, Ziua 22 - Vezi desfășurarea evenimentelor

ADVERTISING

Fridman are 57 de ani și a fost născut și crescut în Liovul sovietic. Și-a făcut averea în primul val de după căderea Uniunii Sovietice, în domeniul bancar și al energiei, înainte ca Putin să acceadă la putere.

El nu a crezut că Putin va declanșa cu adevărat războiul și chiar le spusese colegilor săi că nu-și imaginează niciun scenariu în care rușii să lupte acum cu ucrainenii.

În ziua invaziei, se afla la Moscova, într-o călătorie de afaceri. Cum a aflat veștile, s-a întors urgent la Londra, unde și-a petrecut primele zile continuu pe telefoane cu parteneri din Ucraina. El deține acolo una dintre cele mai mari bănci, dar și acțiuni la cel mai mare operator telecom, KievStar.

ADVERTISING

Spune că le-a dat mână liberă managerilor să folosească oricât de mulți bani au nevoie pentru a asigura siguranța angajaților și a familiilor lor.

În prima săptămână a invaziei, fundația sa filantropică, Genesis, a donat 10 milioane de dolari către organizații evreiești care ajutau refugiații din Ucraina. Cu toate acestea, tot a fost pus pe lista neagră a oligarhilor lui Putin.

”Am fost în stare de șoc (când am aflat sancțiunile - n.red.). Nu mi-a venit să cred că ce-mi spune avocatul e adevărat”, își amintește el cum a primit vestea.

Potrivit datelor Bloomberg, averea lui Fridman înainte de război era în jur de 14 miliarde de dolari. Acum, pe hârtie, a coborât la 10 miliarde, dar spune că a ajuns în ciudata situație să fie un oligarh fără niciun ban cash.

După ce și Marea Britanie l-a pus pe lista neagră, i-a fost blocat și ultimul card care mai funcționa. Acum trebuie să facă o cerere specială și autoritățile britanice stabilesc dacă este sau nu rezonabil motivul pentru care are nevoie de bani.

Asta înseamnă că a ajuns să trăiască dintr-o rentă de aproximativ 2.500 de lire sterline pe lună, ceea ce recunoaște că l-a adus la exasperare. Totuși, admite că ”problemele mele sunt nimic față de cele ale ucrainenilor”.

Are însă la dispoziție două luni să conteste sancțiunile și lucrează cu un avocat din Londra la asta. Fridman are pașaport israelian, dar e exclus să călătorească acolo, pentru că nu deține o locuință și nu are nici bani să închirieze una.

”Sunt prizonier aici”, le-a spus jurnaliștilor de la Bloomberg oligarhul.

*****

În urma unei greșeli de redactare, oferim mai jos punctul de vedere al Alpha Bank România:

”Alpha Bank România are acționariat grecesc și nu are nicio legătură cu banca rusească.

Alpha Bank România nu are nicio legătură și niciun fel de relație cu Alfa-Bank Rusia și nici cu vreun alt grup financiar-bancar prezent în Rusia, Belarus sau Ucraina.

Alpha Bank România este membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare și financiare din Grecia, fondat în 1879 de către J.F. Costopoulos. Niciuna dintre subsidiarele Alpha Bank Group nu are vreo legătura și nu este în niciun fel asociată cu Alfa-Bank Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇