Şeful Consiliului Concurenţei spune că ancheta la bănci nu vizează doar ROBOR: Investigaţia poate dura şi doi ani

Şeful Consiliului Concurenţei spune că ancheta la bănci nu vizează doar ROBOR: Investigaţia poate dura şi doi ani

Şeful Consiliului Concurenţei a confirmat ancheta care se face la cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR.

Într-o intervenţie la TVR Info, Bogdan Chiriţoiu a spus că nu ştie cum a aflat presa despre investigaţia lor, care poate dura şi doi ani:

"În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfășurării controalelor.  Companiile nu au interesul să povestească faptul că sunt controlate.  Noi, de asemenea, menținem discreția. 

Nu știu de unde a apărut această scurgere (de informaţii în presă - n.red.), dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfășurare la principalele bănci din țară. E doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat",

ADVERTISING

Şeful Consiliului Concurenţei spune ancheta nu vizează cât de mare este un preţ, ci dacă au existat înţelegeri între bănci pentru a-l stabili.

"Ce verifică întotdeauna Consiliul. Problema nu e nivelul unui preț. Dacă prețul, mare, mic, cât este el, rezultă din forțele pieței, din punct de vedere concurențial e ok. Nu înseamnă că e bine din punct de vedere al consumatorului, prețul poate să fie mare, poate să fie greu de suportat, dar nu înseamnă că e anticoncurențial.

Ce verificăm noi este dacă sunt acțiuni anticoncurențiale. Asta înseamnă că sunt înțelegeri între actorii de pe piață. Asta verificăm în orice piață. (...) Sunt diferite lucruri la care ne uităm. Ne uităm la ROBOR, dar ne uităm și la alte lucruri."

ADVERTISING

Investigaţia vizează modalitatea de calcul a ROBOR, dar şi IRCC.

"Ne uităm şi la ROBOR şi la IRCC. Normal că e un şoc pentru oameni pentru că aveau dobânzi de 5% şi acum au ajuns la 8-9 la sută. Dacă se confirmă, amenda poate fi de 10% din cifra de afaceri. Investigaţia poate dura şi 2 ani", a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Zece bănci sunt verificate de Consiliul Concurenței

Miercuri acelaşi Chiriţoiu a fost întrebat pe holurile Parlamentului dacă există suspiciuni că ar putea fi o înţelegere între bănci.

"În momentul de faţă avem o inflaţie foarte mare, de două cifre, deci preţurile cresc. Ce faci când cresc preţurile? Ai două pârghii să opreşti creşterea preţurilor. Pe de o parte, Guvernul, prin Ministerul de Finanţe, reduce cheltuielile publice, reduce deficitul bugetar: pe cealaltă parte, Banca Naţională creşte dobânzile.

ADVERTISING

O creştere a dobânzilor în piaţă e normală, e mecanismul prin care luptăm cu creşterea preţurilor. Deci noi nu investigăm creşterea dobânzilor în sine, ci vrem să vedem dacă nu cumva, pe acest climat unde era normal să aibă loc o creştere a dobânzilor, nu există şi înţelegeri între unii actori de pe piaţă care să facă această creştere mai mare decât ar fi ea justificată", a transmis Chiriţoiu, citat de Agerpres.

El a menţionat că "au existat informaţii în piaţă, dar, în esenţă, a fost autosesizare" în acest caz, respectiv pe bază de analiză proprie.

"Dacă există dovezi de încălcare a legii, atunci noi vom aplica sancţiuni, după ce dăm posibilitatea companiilor să se apere, evident. Dacă nu suntem convinşi de apărările lor, vom aplica sancţiuni ca oricărei alte companii. (...) Investigaţia noastră durează, ştiţi că media e de doi ani. Investigaţia aceasta, care este complicată, nu mă aştept să fie mai scurtă decât o investigaţie normală. (...) Evident, pe parcursul investigaţiei ne vom consulta cu Autoritatea de Reglementare, că ei au cea mai bună expertiză în statul român privind sectorul bancar. Dar investigaţia e pornită pe analiza noastră, nu e legată de vreo sesizare primită din partea altei instituţii", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar marţi dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează indicele ROBOR.

Potrivit informaţiilor BNR şi ACI (asociaţia profesioniştilor pieţelor financiare din bănci), cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇