Critici după ancheta privind manipularea ROBOR: Statul foloseşte instituţii pe post de bâtă şi ameninţare la adresa băncilor

Critici după ancheta privind manipularea ROBOR: Statul foloseşte instituţii pe post de bâtă şi ameninţare la adresa băncilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Economistul Cristian Păun profesor universitar în economie la ASE, a comentat descinderea inspectorilor Consiliului Concurenţei la băncile care participă la calculul ROBOR, considerând că statul foloseşte aceste instituţii pe post de bâtă.

„Mie mi-e că din nou statul foloseşte aceste instituţii pe post de bâtă şi pe post de ameninţare mai mult sau mai puţin voalată la adresa instituţiilor financiar bancare. Ele sunt controlate, sunt supravegheate de Banca Naţională. Ce face statul acum, prin această instituţie? Cumva recunoaşte că nu au fost controlate şi supravegheate suficient de bine aceste bănci?

Păi să iasă Banca Naţională în apărarea băncilor, să spună noi controlăm, nu e nicio problemă, pentru că altfel începe populaţia să se teamă, `băi, dar oare de ce se duce în control, ia să îmi iau eu economiile de acolo'”, a comentat profesorul universitar, la Profit News TV.

Cristian Păun a arătat că s-ar fi aşteptat ca Banca Centrală să vină şi să spună că nu este nicio problemă, pentru că aceste bănci sunt sub supravegherea foarte strică a Băncii Centrale.

„Deci nu poţi să vii să generezi o legendă din asta pentru că ea poate avea efecte. Gândiţi-vă ce efecte a avut asupra unei companii aeriene o veste similară, venită de la la o instituţie de mediu, folosită şi aia pe post de bâtă”, a dat Cristian Păun exemplu. 

„Eu vreau să îmi arate mie controlul ăsta că a existat o înţelegere nu între bănci, ci o înţelegere corectă a ceea ce înseamnă un fenomen al inflaţiei şi includerea lui în dobânda pe care o primesc pentru economisirile pe care le am la bancă, şi sigur că acestea trebuie plătite de undeva şi nu pot fi plătite dintr-o dobândă mai mică decât rata inflaţiei şi de aceea ele, băncile, vor cere o dobândă şi la credite mai mare, ajustată cu această inflaţie. Asta este cauza creşterii dobânzii, astăzi, nu vreo înţelegere între bănci sau dobânda de intervenţie”, a mai comentat profesorul. 

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar marţi dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează indicele ROBOR.

Potrivit informaţiilor BNR şi ACI (asociaţia profesioniştilor pieţelor financiare din bănci), cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇