Fostul președinte al Consiliului Fiscal: Inflația va crește accelerat, la fel și dobânzile la credite

Fostul președinte al Consiliului Fiscal: Inflația va crește accelerat, la fel și dobânzile la credite

Iarna aceasta va fi dificilă, iar inflația va continua să crească lunile următoare și va ajunge până la 17%, avertizează economistul Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal.

„Va fi dificilă iarna aceasta, în mod clar. Asistăm la creșteri foarte mari de prețuri. Inflația încă nu și-a spus ultimul cuvânt. Prognoza Băncii Centrale, prognoza BNR, era ca pe finalul acestui an să vedem o ușoară scădere a inflației, până la 13 și ceva la sută, dar din păcate acest moment de aplatizare și reducere ușoară a inflației se amână.

ADVERTISING

Noi estimăm că abia prin martie-aprilie, anul viitor, o să vedem vârful inflaționist. Suntem la 15,9% cu inflația. Probabil că ne ducem undeva la 17% în lunile următoare”, a spus Ionuț Dumitru, la Europa FM.

Totodată, economistul a explicat că, odată cu creșterea inflației, crește și dobânda cheie.

„Avem o inflație extraordinar de mare peste tot în lume și la această inflație trebuie să reacționezi, inevitabil, cu creșteri de dobânzi. Și trebuie găsit un echilibru fin între a combate inflația și a nu pune piedică foarte mare activității economice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De aceea, avem dobânzi încă real negative: adică debitorii se plâng de o dobândă în creștere, însă deponenții băncilor au o dobândă real negativă, pentru că inflația este 15-16%, în timp ce dobânda la depozite este un 6-7-8%, în cele mai fericite cazuri. Adică avem încă un mediu de dobânzi în termeni reali negative.

Probabil că băncile centrale vor continua să crească dobânzile, inclusiv BNR va face lucrul acesta. Noi ne așteptăm la 7% în ședința următoare și poate chiar un 7,50% în prima ședință din ianuarie anul viitor”, a explicat Ionuț Dumitru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇