Până şi Asociaţia Română a Băncilor nu vede cu ochi buni explozia dobânzilor la credite. ROBOR scade a treia zi consecutiv

Până şi Asociaţia Română a Băncilor nu vede cu ochi buni explozia dobânzilor la credite. ROBOR scade a treia zi consecutiv
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Până şi Asociaţia Română a Băncilor nu vede cu ochi buni explozia dobânzilor la credite, care i-a atras atenţia şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Vineri, ROBOR la trei luni a scăzut pentru a treia zi consecutiv, fiind cotat la 7,98%.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Bogdan Neacşu, a comentat pe tema creşterii ROBOR în ultimul timp.

„Da, este normal ca dobânzile să crească în perioade cu inflaţie în creştere. Dar nu este normal să crească doar dobânzile la credite, iar cele la depozite să ţină pasul pe loc sau să crească în paşi de furnică. Şi această creştere a dobânzilor ar trebui să fie corelată cu evoluţiile macro şi cu costul real de finanţare al băncilor”, spune Neacşu, citat de ZF.

ADVERTISING

"Dacă ne uităm în piaţă, vedem dobânzi de maxim 6-7% la depozite, 6,50% la facilitatea de creditare a BNR, 6% - la tranzacţiile interbancare efective între bănci. Şi în acest context, da, îmi vine puţin greu să-mi explic de ce indicatorul ROBOR sare de 8%.

Nivelurile la care a ajuns ROBOR au fost mai degrabă corelate cu randamentele titlurilor de stat, piaţă pe care sunt prezenţi mult mai multi jucători decât băncile locale; din această perspectivă, băncile ar trebui să se raporteze mai degrabă la costul efectiv al banilor pe pieţele interne în relaţia lor cu companiile şi consumatorii din România.

ADVERTISING

Sper că evoluţia dobânzii se va aşeza pe o bandă sustenabilă şi că sistemul bancar va pune interesele economiei reale deasupra profiturilor pe hârtie", adaugă Neacşu, care e şi preşedintele CEC Bank.

Oficialul spune că, în calitate de creditori, băncile au nevoie ca oamenii şi companiile să apeleze la ele pentru finanţare şi nu vor face asta dacă costurile devin prohibitive. Şi mai au nevoie ca cei care au luat deja credite să prospere în continuare şi să-şi poată plăti ratele.

"În ultimii trei ani de pandemiei, am demonstrat că băncile au fost parte a soluţiei, nu o problemă. Şi sunt încrezător că vom fi în continuare aşa şi vom ajuta la depăşirea actualului val inflaţionist şi de pesimism economic”, susţine preşedintele ARB.

ADVERTISING

ROBOR evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat, băncile „sărind calul“ şi ducându-l mult peste rata-cheie, a acuzat marţi Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR le-a transmis băncilor să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale. El a declarat că "speră şi crede" că atunci ROBOR-ul se va apropia de rata de politică monetară.

După intervenţia lui Isărescu, ROBOR a scăzut trei zile consecutiv de la 8,16% - marţi la 7,98% - vineri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇