După ROBOR, crește și IRCC - ratele vor fi mai mari cu 17% de la 1 octombrie. Ce pot face românii cu credite ipotecare

După ROBOR, crește și IRCC - ratele vor fi mai mari cu 17% de la 1 octombrie. Ce pot face românii cu credite ipotecare

Indicele ROBOR a crescut în ritm alert de la începutul anului, depășind pragul de 8%. În aceste condiții, mulți români cu credite în lei au trecut la IRCC, care are o valoare mult mai mică.

Dar specialiștii anunță că și acest indice va crește și, odată cu el, și ratele românilor. Mai exact, IRCC va crește de la 1 octombrie la peste 4%, de la 2,65% cât este în prezent.

”De la 1 octombrie ratele vor crește cam cu 17%. Iar de la anul viitor, de la 1 ianuarie, creșterea va fi și mai mare. Față de acum va fi mai mare cu 37%. De ce? Deja vedem de la 1 iulie și vom vedea de la 30 septembrie ce serii zilnice vom avea pentru indicele IRCC. Dar deja dacă se face acum media depășește 5.7%. IRCC se apropie de 6% de la 1 ianuarie”, a declarat la RFI România Irina Chițu, director comparator bancar la finzoom.ro.

ADVERTISING

Cea mai bună variantă acum este o refinanțare cu dobândă fixă, pentru că sunt dobânzi fixe de 6-7%, sub indicele ROBOR și vor fi sub indicele IRCC pe viitor.

”Practic, îți câștigi confortul pentru următorii 3 – 5 ani sau de cât ai nevoie. Apoi poți face din nou o refinanțare către o dobândă variabilă dacă este mai mică. Dar câștigi la rată câteva sute de lei. Dacă nu reușești să faci această refinanțare la propria bancă sau poate chiar la altă bancă, poți negocia gratuit, cu ajutorul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar, un conciliator de la centru, o soluție mai bună pentru creditul tău. Centrul este înființat în urma unei directive europene.

ADVERTISING

Serviciile sunt 100% gratuite pentru consumatori. Nu te întâlnești niciodată efectiv cu banca. Conciliatorul profesionist și independent va negocia relația dintre tine și bancă și va găsi o soluție care nu ține de contract. Poate să nu fie legat de ceea ce ai semnat, de ceea ce este stipulat în contract, ci poate să vină cu o soluție personalizată.

Poate să îți mai reducă soldul. Să treci de la dobândă variabilă la dobândă fixă. Să îți mai reducă comisioanele. Să îți taie anumite comisioane sau să îți mai taie din dobânzi cât să poți să continui relația contractuală și banca să își recupereze banii și tu să poți să plătești liniștit”, a explicat Irina Chițu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇