Semnal de alarmă legat de festivalul de zile libere date de politicieni

Semnal de alarmă legat de festivalul de zile libere date de politicieni

În contextul adoptării unei legi care prevede acordarea de noi zile libere plătite de angajatori în data de 6 și 7 ianuarie, directorul Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, consideră că Parlamentul trebuie să dea dovadă de ”moderație” în adoptarea acestui tip de proiecte.

,,Fiecare nouă sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanță, fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din România și costurilor asociate acestora”, transmite un comunicat al Concordia semnat de Radu Burnete.

ADVERTISING

Mesajul directorului Confederației Concordia:

”Parlamentul a decis să acorde două zile libere în plus plătite de către angajator: 6 și 7 ianuarie. Plătite de angajator este cheia aici, lucru pe care îl uităm adesea când vorbim de zile libere.

Nu spune nimeni să nu existe zile libere dincolo de cele de concediu legal. Este o practică europeană care este spre binele angajaților și al unor industrii importante pentru economie, dar este necesară niște moderație și o viziune de ansamblu, mai ales că există și practica informală a punților și o așteptare generală în acest sens. 

ADVERTISING

Anul acesta, angajaților din sectorul public le vor fi acordate încă 3 zile libere pentru a face ”punte” atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri. Chiar și atunci când sărbătorile legale nu sunt legate de weekend prin zile libere suplimentare, se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivității.

Este necesar să calibrăm așteptările pe care le avem de la angajatorii din România: să crească salariile ținând pasul cu inflația, să plătească taxe mai mari, să suporte costul tot mai multor zile libere, să reducă programul de lucru, să plătească concediu paternal, să ofere bonusuri, să facă investiții și să se dezvolte accelerat, să facă față unor costuri administrative tot mai mari, să fie mai eficienți energetic și să facă tranziția către o economie verde și toate în același timp.

ADVERTISING

Fiecare dintre aceste lucruri pare justificat, problema este că doar angajatorul vede rezultatul în ansamblul său când costurile se adună și ele se tot adună.

Mai sunt și alte inițiative de acest tip în dezbatere în Parlament. Trebuie să fim mai calculați atunci când evaluăm costul de oportunitate.

Trag un semnal de alarmă că Parlamentul mai are în discuție un alt proiect de lege care spune că, dacă pică în weekend zilele libere, se acordă automat în următoarea zi lucrătoare. Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge, pur și simplu, zile de concediu în plus? 

Citeşte mai departe Concordia: Festivalul de zile libere date de politicieni e creștere de costuri indirecte suportate de angajatori pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇