Șefa FMI: Ne îndreptăm ca un somnambul spre un alt război rece

Șefa FMI: Ne îndreptăm ca un somnambul spre un alt război rece

Puterea tendinței de fragmentare economică și politică este mai îngrijorătoare decât riscul ca războiul din Ucraina şi încetinirea suplimentară a economiei chineze să ducă la o recesiune globală, spune Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

"Tendinţa de fragmentare este puternică. Am crescut de cealaltă parte a cortinei de fier, am urât asta. Şi pot să vă spun că mă înspăimântă că poate ne îndreptăm ca un somnambul după războiul fierbinte într-un alt război rece", a declarat şefa FMI, în timpul discuţiilor la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos.

Luna trecută, FMI a înrăutăţit estimările privind avansul economiei mondiale în 2022, la 3,6%, de la un nivel de 4,4%, a doua revizuire în scădere din acest an, iar Georgieva a repetat avertismentul ei că evenimentele în derulare ar putea determina instituţia financiară să reducă din nou previziunile.

Totuşi, nu este cel mai important lucru care contează în prezent, a explicat şefa FMI.

"Ceea ce ne îngrijorează mai mult nu este faptul că avem aceste revizuiri în scădere, deoarece ar fi cale lungă pentru economia mondială să ajungă în teritoriu negativ de la 3,6%.

Ceea ce ne îngrijorează mai mult este riscul să intrăm într-o lume cu mai multă fragmentare, cu blocuri comerciale şi blocuri valutare, separând ceea ce a fost până acum o economie globală integrată", a declarat Georgieva.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇