Rusia s-ar putea să nu îşi onoreze plata datoriilor, ca urmare a sancţiunilor fără precedent aplicate de statele occidentale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, dar acest lucru nu ar declanşa o criză financiară globală, a declarat duminică directorul Fondului Monetar Internaţional Kristalina Georgieva.
Georgieva a spus în emisiunea ”Face the Nation” de la CBS că sancţiunile impuse de Statele Unite şi alte democraţii au deja un impact ”sever” asupra economiei ruse şi vor declanşa o recesiune profundă în această ţară în 2022.
Efectele războiului şi ale sancţiunilor se vor propaga, de asemenea, şi în ţările vecine, care depind de aprovizionarea cu energie din Rusia, şi au avut deja ca rezultat un val de refugiaţi comparabil cu cel observat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a mai spus Georgieva, citată de Reuters.
Război în Ucraina, Ziua 19 - Vezi desfășurarea evenimentelor
Întrebată dacă un default ar putea declanşa o criză financiară în întreaga lume, ea a spus: ”deocamdată, nu”.
Expunerea totală a băncilor faţă de Rusia se ridică la aproximativ 120 de miliarde de dolari, o sumă care, deşi nu este nesemnificativă, ”nu era relevantă în mod sistemic”, a spus ea.
Sancţiunile limitează, de asemenea, capacitatea Rusiei de a accesa resurse şi de a-şi achita datoriile, ceea ce înseamnă că o neplată nu mai era considerată ”improbabilă”, a spus şefa FMI.
Întrebată dacă Rusia ar putea avea acces la finanţarea de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari aprobată de FMI săptămâna trecută pentru Ucraina, în cazul în care câştigă războiul şi instalează un nou guvern la Kiev, Georgieva a spus că fondurile se află într-un cont special, la care are acces doar Executivul ucrainean, subliniind că vorbește despre "un Guvern ucrainean recunoscut internaţional".
Georgieva a declarat săptămâna trecută că FMI va revizui în scădere previziunea anterioară pentru o creştere a economiei globale de 4,4% în 2022, ca urmare a războiului, dar a spus că traiectoria generală a rămas pozitivă.
Creşterea a rămas solidă în ţări precum Statele Unite, care s-au recuperat rapid după pandemia de Covid-19, a spus Georgieva.
Impactul ar fi cel mai sever în ceea ce priveşte creşterea preţurilor mărfurilor şi al inflaţiei, ceea ce poate duce la foamete şi insecuritate alimentară în anumite părţi ale Africii, a adăugat şefa FMI.