Săptămâna de lucru de 4 zile, un experiment de succes. Angajații și companiile nici nu se gândesc să revină la modelul clasic

Săptămâna de lucru de 4 zile, un experiment de succes. Angajații și companiile nici nu se gândesc să revină la modelul clasic

După șase luni, majoritatea celor 33 de companii și 903 angajați care testează săptămâna de lucru de patru zile fără nicio reducere a salariilor au declarat că este puțin probabil să se mai întoarcă vreodată la săptămâna de lucru de 5 zile.

Niciuna dintre cele 27 de companii participante care au răspuns la un sondaj realizat de 4 Day Week Global nu a spus că dorește sau că are în plan să revină la săptămâna de lucru de 5 zile. Iar aproximativ 97% din cei 495 de angajați care au răspuns au spus că vor să continue cu programul de lucru de patru zile, relatează CNN.

ADVERTISING

Organizația 4 Day Week Global a colaborat cu cercetători de la Boston College, University College Dublin și Cambridge pentru acest test derulat în două etape, cu începere din lunile februarie și aprilie, anul acesta.

Cele mai multe dintre companiile care au participat la acest experiment au sediul în Statele Unite și Irlanda. Participanții la sondaj au notat experiența cu 9 din 10, pe baza productivității și a eficienței. Angajații au declarat, totodată, niveluri mai reduse de stres, oboseală, insomnie și epuizare, precum și îmbunătățirea sănătății fizice și mentale.

ADVERTISING

Testul a fost pozitiv și pentru veniturile companiilor. În medie, acestea au crescut cu 38% comparativ cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit sondajului.

Juliet Schor, profesoară de sociologie la Boston College și șefa cercetării în acest test, a spus că angajații nu au avut o creștere a intensității muncii lor. "Acest lucru arată că reorganizarea strategiei de lucru și a performanței nu a fost obținută prin accelerare, ceea ce nu este nici sustenabil, nici de dorit", a spus ea.

Jon Leland, de la Kickstarter, o platformă de donații online participantă la test, a spus că programul de lucru de patru zile a făcut ca echipa să fie mai concentrată, mai angajată și mai dedicată, contribuind la atingerea mai bună a obiectivelor decât înainte.

ADVERTISING

Un experiment separat, derulat timp de șase luni în Marea Britanie de organizația 4 Day Week Global, care a inclus 70 de companii și 3.300 de angajați, s-a încheiat în noiembrie. Rezultatele sunt așteptate în februarie, însă participanții au spus că ziua liberă suplimentară le-a schimbat viața în bine, oferindu-le mai mult timp pentru a face diverse treburi, pentru hobby-uri și pur și simplu a se reîncărca.

Apelurile pentru scurtarea săptămânii de lucru s-au intensificat în ultimii ani. După ce milioane de angajați au trecut la regimul de muncă de acasă în timpul pandemiei, renunțarea la timpul pierdut pe drumul spre serviciu a contribuit și la regândirea timpului săptămânal de lucru.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇