Șantajul cu gaz. De ce noua oprire a Nord Stream 1 provoacă frisoane Europei

Șantajul cu gaz. De ce noua oprire a Nord Stream 1 provoacă frisoane Europei

Gigantul rus Gazprom a închis din nou Nord Stream 1, cea mai mare conductă prin care gazele naturale sunt livrate în Germania, principalul client al Rusiei. Invocând o nouă nevoie de mentenanță, Rusia a închis robinetul până pe 3 septembrie. Guvernele europene se tem că Moscova ar putea extinde sistarea gazelor pentru a se răzbuna pentru impunerea sancțiunilor occidentale după invadarea Ucrainei.

Spre deosebire de închiderea de zece zile din iulie a conductei Nord Stream 1, tot pentru mentenanță, noua întrerupere a alimentării a fost anunțată cu mai puțin de două săptămâni înainte și este impusă de Gazprom, nu de operatorul magistralei, relatează Reuters.

ADVERTISING

Moscova, care a redus livrările prin această rețea la 40% din capacitate în iunie și la 20% în iulie, pune situația pe seama lucrărilor de întreținere și pe sancțiunile despre care susține că împiedică returnarea și instalarea echipamentelor.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat la începutul lunii august că Nord Stream 1 este „complet funcțională" și nu există probleme tehnice, așa cum invocă Moscova.

În schimb, Rusia a acuzat miercuri că guvernul german face tot posibilul pentru a strica relațiile privind tranzacțiile de energie cu Moscova.

Gazprom susține că noua sistare a fost impusă de efectuarea unor lucrări de întreținere la singurul compresor aflat în funcțiune la stația Portovaia din Rusia și că intervenția va fi efectuată în cooperare cu specialiștii de la Siemens.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Compania germană care a fost implicată în lucrările anterioare de mentenanță la compresorul și turbina stației a negat, însă, miercuri, că va participa la această operațiune, dar și-a anunțat disponibilitatea de a oferi consultanță Gazprom dacă este nevoie.

Creșterea stocurilor, un adevărat miracol

În cele peste 6 luni de război, Rusia a oprit livrările și către Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Olanda și Polonia, și a redus alimentarea prin alte conducte.

Gazprom a anunțat marți că va suspenda și livrările de gaze către contractorul din Franța din cauza unei dispute privind plățile, decizie pe care ministrul francez al Energiei a numit-o „o scuză". Acesta a adăugat că Franța a anticipat reducerea alimentării.

ADVERTISING

Reducerea livrărilor prin Nord Stream a complicat eforturile țărilor europene de a stoca suficient gaz pentru a face față lunilor de iarnă. „Este ceva de domeniul miracolului că nivelurile stocurilor de gaze au continuat să crească, totuși", a scris un analist de la Commerzbank, menționând că Berlinul a reușit să-și asigure necesarul la prețuri mai mari din alte surse.

Președintele autorității germane de reglementare în domeniul energiei, Klaus Mueller, a declarat că țara este mai bine pregătită acum pentru sistarea livrării, întrucât stocurile de gaze sunt la un nivel de aproape 85% din necesar și au fost asigurate cantități suplimentare din alte surse.

„Putem să luăm gaz din stocuri la iarnă, economisim gaz (și trebuie să continuăm așa!), terminalele de gaze naturale lichefiate sunt gata, și mulțumită Belgiei, Olandei, Norvegiei (și în curând și Franței), vin gazele", a scris acesta pe Twitter.

Germania are un obiectiv ambițios

Cu un stoc actual de gaze naturale de 83,65%, Germania se apropie de obiectivul de a avea 85% la 1 octombrie, însă următoarea țintă, de 95% până la 1 noiembrie, va fi greu de atins fără limitarea consumului gospodăriilor și companiilor.

Rezervele de gaze naturale la nivelul Uniunii Europene au ajuns la 80,17% din capacitate, peste nivelul de 80% fixat pentru 1 octombrie, când începe sezonul rece.

Viitoarele restricții în alimentarea cu gaze a Europei vor adânci criza energiei care a provocat majorarea cu 400% față de august 2021 a prețurilor de achiziție a gazelor naturale, afectându-i pe consumatorii casnici și pe cei industriali și forțând guvernele să cheltuiască miliarde de euro pentru a compensa scumpirea.

În Germania, inflația a ajuns în august la cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani, iar clienții casnici vor fi nevoiți să plătească costurile mai mari ale energiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇