Romgaz este mai valoroasă pe bursă decât Lukoil şi Gazprom la un loc

Romgaz este mai valoroasă pe bursă decât Lukoil şi Gazprom la un loc

Cei doi giganţi petrolieri ai Rusiei – Lukoil şi Gazprom – au acum o capitalizare bursieră la Londra de 346 milioane de dolari şi 225 milioane de dolari, în colaps de la începutul lui 2022 cu 99,44% respectiv 99,8%, potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg.

Cu alte cuvinte, cele două companii, care cu doar câteva zile în urmă valorau 57 mld. dolari pentru Lukoil şi 71 mld. dolari pentru Gazprom, au ajuns să fie mai mici chiar şi decât companii listate pe segmentul AeRO al Bursei de la Bucureşti – acolo unde sunt IMM-uri.

Ca un scenariu jurnalistic – Romgaz, producător şi furnizor de gaze naturale controlat de Ministerul Energiei, şi care acum valorează 3,5 miliarde de dolari la Bucureşti, ar putea cumpără dintr-un foc atât Gazprom cât şi Lukoil doar cu banii pe care îi avea la bănci la final de 2021, de circa 3,6 mld. lei (aproximativ 800 mil. dolari). Adica nici măcar nu ar apela la împrumuturi.

Desigur aceasta este doar un scenariu jurnalistic, cu şanse zero de materializare, însă arată amplitudinea prăbuşirilor pe pieţele vestice pentru perlele din energie ale Rusiei din cauza sancţiunilor europene.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 7-a zi de război în Ucraina

Miercuri, companiile ruseşti care au GDR-uri listate la Bursa de la Londra sunt în cădere liberă, tranzacţionarea fiind oprită de câteva ori.

Bursa din Moscova încă este închisă miercuri, pentru a treia zi la rând.

Gazprom scade cu 30%, Lukoil cu 92%, Sberbank cu 50%, potrivit datelor bursei de la Londra.

Uniunea Europeană a anunțat, miercuri, că exclude şapte bănci ruseşti din sistemul SWIFT.

Decizii similare au fost anunțate anterior și de SUA, Canada și Japonia.

De altfel, Sberbank, cea mai mare bancă rusească controlată de stat, s-a prăbușit pe bursa de la Londra, cu o scădere de 70%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇