Românii câștigă pe bandă rulantă procesele cu Fiscul. Una din trei sancțiuni impuse de ANAF a fost anulată în instanță

Românii câștigă pe bandă rulantă procesele cu Fiscul. Una din trei sancțiuni impuse de ANAF a fost anulată în instanță

Românii câștigă procese pe bandă rulantă împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Anul trecut au fost contestații de aproape 10 miliarde de lei, iar una din trei sancțiuni impuse de ANAF și contestate a fost câștigată în instanță.

Valoarea totală a sancțiunilor date incorect de către Fisc s-a ridicat la aproximativ 600 milioane de lei, iar de vină ar fi legislația complicată, care mai mult îi încurcă pe inspectorii fiscali, spun reprezentanții mediului de afaceri.

”Suntem convinși că nici organul de control nu este susținut în ceea ce înseamă decizia pe care o ia. Deși știe că pierde procesul, că este la limita deciziei pe care trebuie să o ia, preferă să ia o decizie ca asta, astfel încât contribuabilii să dea în judecată și să conteste acea decizie”, a declarat pentru Digi 24 Sterică Fudulea, secretar general la Consiliul IMM-urilor.

ADVERTISING

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate, afirmă că în instanță se întâmplă de multe ori ca ANAF să câștige inclusiv prin neprezentare.

”Să câștigi împotriva ANAF trebuie să ai un caz foarte clar. Adică ANAF să fi făcut o greșeală semnificativă de interpretare a legii, a cifrelor. Pentru că în instanță se întâmplă de multe ori ca ANAF să câștige inclusiv prin neprezentare. Senzația este că instanțele sunt foarte critice cu contribuabilul. Deci, 25% este un proces bun. Dincolo de hibele din legislație, ne lipsește si digitalizarea”, a declarat Gabriel Biriș.

ADVERTISING

La rândul său, economistul Iancu Guda spune că avem o problemă de calificare și expertiză a oamenilor din ANAF.

”Avem o problemă atât pe codul fiscal și pe reglementările care lasă o portiță de interpretare subiectivă, și avem o problemă de calificare și expertiză a oamenilor din ANAF. Putem rezolva reducerea gradului de procese câștigate, pe lângă pregătirea oamenilor, și prin digitalizare. Avem E-factura, autoritățile fiscale pot identifica automat digital zonele de risc”, a afirmat Iancu Guda.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇