Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, luni, dacă ia în calcul să reintroducă măsura de compensare a preţului carburanţilor cu 50 de bani, în condiţiile în care benzina şi motorina s-au scumpit accelerat în ultima perioadă.
„O să am o discuţie întâi să vedem de ce a crescut preţul, am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. E foarte uşor de influenţat, în urma războiului. Ştiţi că avem al doilea cel mai mic preţ din Europa. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România.
Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o ţinem într-un grafic. De asemenea, ştim că creşterea preţului la carburant aduce pe urmă, pe tot lanţul pe orizontală, anumite scumpiri. Nu e o scumpire atât de mare să …", a spus Ciolacu, citat de Agerpres.
Premierul a explicat că România are acciza la carburanţi raportată la nivelul anului 2018.
"Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român, în acest moment, ia cea mai mică acciză din Europa, ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit. Am văzut, la motorină s-a scumpit mai mult. E şi normal, a adăugat Ciolacu. De obicei, motorina se foloseşte în război din câte ştiu eu", a spus Ciolacu.
Ciolacu a mers, în prima zi de şcoală, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, pe care l-a vizitat alături de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.
Preţul la pompă şi ce urmează
În prezent, prețul mediu al unui litru de benzină a ajuns la 7,21 de lei, iar al unuia de motorină la 7,5 lei, potrivit Peco-online.ro.
Guvernul Ciucă a introdus compensarea la pompă cu 50 de bani la 1 iulie 2022, când prețul mediu al unui litru de benzină era de 8,65 lei, iar al unui litru de motorină era de 9,22 lei. Compensarea a fost eliminată la 1 ianuarie. Când a scos compensarea, premierul de atunci, Nicolae Ciucă, a anunţat că este doar o măsură de suspendare, Guvernul fiind pregătit să o aplice din nou, dacă preţurile depăşesc puterea de cumpărare a cetăţenilor.
Specialiştii explică de unde vin scumpirile: Rusia și Arabia Saudită au redus considerabil producția ca să crească artificial prețul petrolului. Barilul a trecut de 90 de dolari, iar estimările sunt că majorările de preț vor continua.
"OPEC forţează în aceste zile scumpirea petrolului în condiţiile în care a redus foarte puternic producţia. Cerere mare, producţie mică, asta înseamnă preţuri mai mari", a declarat analistul economic Adrian Negrescu la TVR.