Prețul pachetelor de vacanță a urcat anul acesta, între ianuarie și mai, cu 12,4%, o scumpire ce urmează creșterilor de 11,5% înregistrate anul trecut.
Sunt cele mai mari scumpiri ale pachetelor de vacanță înregistrate din 1996, când a început monitorizarea acestor date, conform Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC).
Concluziile analizei realizate de către Confederația Europeană a Sindicatelor și Institutul European de sindicat pe baza datelor Eurostat:
- Costul mediu al unui pachet de vacanță de cel puțin patru nopți este acum cu peste 600 de euro mai scump decât în 2017 – 2018.
- Persoanele din Estonia, Franța, Bulgaria, Suedia și Cehia au fost afectate de cele mai mari creșteri ale costului unui pachet de vacanță, între 18 și 31%.
- În 14 state UE, prețul mediu al unui pachet de vacanță valorează mai mult decât salariul minim pe o lună în țările respective.
Înainte de anul trecut, cea mai mare creștere anuală anterioară la nivel UE era de 7,2% și a fost consemnată în 2015.
Pachetele medii de vacanță vs. salariile în statele UE. Cine-și permite
România, țara cu cei mai mulți salariați care-și petrec acasă concediile
Aproximativ 19,5% din europenii care lucrează, adică aproximativ 38 de milioane de persoane, nu își permit o săptămână departe de casă, potrivit celor mai recente date Eurostat.
România este țara cu cea mai mare pondere a persoanelor care, deși lucrează, nu își pot permite o vacanță departe de casă (43%). Urmează Grecia (37%), Ungaria (34%), Italia (31%), Croația (31%) și Cipru (30%).
Țara noastră conduce în acest top, cu toate că bugetarii români beneficiază de tichete de vacanță, a căror valoare este de 1.450 de lei și care pot acoperi cazarea pentru cel puțin patru zile, în condiții decente.
Citeşte integral analiza despre cum taie inflația vacanțele europenilor şi cum arată pachetele de vacanță cu cele mai mari scumpiri din ultimii 27 de ani pe Curs de Guvernare