Inflație cu o singură cifră în iulie, Ciolacu și Boloș se laudă cu reușita. În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit zahărul (51%) și biletele de avion (44%)

Inflație cu o singură cifră în iulie, Ciolacu și Boloș se laudă cu reușita. În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit zahărul (51%) și biletele de avion (44%)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna iulie 2023 la 9,4%, de la 10,3% în iunie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri.

Este prima oară după 17 luni când nu mai avem inflație “cu două cifre”, iar premierul Marcel Ciolacu, dar şi proaspătul ministru de Finanţe se laudă cu reuşita.

Între timp, sunt proteste în toată țara ale angajaților din direcțiile financiare. Ce nu le convine în ordonanța reducerilor propusă de Guvern (Foto)

Ce s-a scumpit cel mai mult în ultimul an

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16,24% în ultimul an, cele nealimentare cu 4,25%, iar serviciile cu 11,65%.

În cazul alimentelor, cele mai mari creşteri de preţ an la an au fost înregistrate în iulie la zahăr (51%), cartofi (36%), ouă (27%), margarină şi unt (25%), brânză (23%), legume şi conserve (22%).

La mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit energia termică (23%), detergenţii (19%) şi cărţile/ziarele (14%).

În ceea ce priveşte serviciile, pe primul loc se află biletele de avion, care sunt cu 44% mai scumpe decât în iulie 2022, urmate la distanţă de serviciile de Apă, canal, salubritate (20%) şi Igienă şi cosmetică (17%).

"Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 este 9,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 - iulie 2022) este 13,7%", se arată în comunicatul INS, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, în luna iulie 2023 comparativ cu luna iunie 2023 este 100,15%.

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 8,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 - iulie 2022) determinată pe baza IAPC este 12,1%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urcare la 7,5%, de la 7,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Boloș: Este un lucru foarte, foarte bun pentru România

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a apreciat că scăderea inflației este ”un lucru foarte, foarte bun”, în condiţiile în care ”suntem într-o perioadă destul de grea pentru ţară”.

”Ăsta este un lucru foarte, foarte bun pentru România şi pentru români, mai ales că suntem într-o perioadă destul de grea pentru ţară. Ştim bine cum evoluează deficitul bugetar şi problemele care se creează în jurul acestui lucru. Suntem foarte atenţi ca să putem continua finanţarea din fondurile europene şi, mai ales, să nu ne pierdem banii europeni şi proiectele de investiţii ce le avem în implementare”, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, citat de News.ro.

Marcel Boloş a apreciat că ”trendul este descrescător”, iar inflaţia se aşteaptă să scadă în continuare. El afirmă, însă, că trebuie continuate măsurile fiscal-bugetare.

”Dacă ansamblul de politici fiscal-bugetare le gândim încât inflaţia să se ducă şi mai jos pentru toţi românii este un lucru bun”, a mai afirmat Boloş.

Întrebat despre scăderea preţurilor, Boloş a apreciat că nu se poate realiza peste noapte, fiind necesară o perioadă de stabilitate.

”Astfel de probleme de stabilitate macroeconomică nu se rezolvă de pe o zi pe alta”, a adăugat ministrul.

Ciolacu: Iată că măsurile noastre de luptă contra inflației au avut succes

Premierul Marcel Ciolacu susține că măsurile Guvernului de luptă contra inflației au avut succes.

„INS confirmă oficial că inflația a coborât la o singură cifră, 9,4%! După ce pandemia, liberalizarea ticăloasă a prețurilor la energie și gaze, criza energetică și războiul au împins inflația până la 16,8% în noiembrie anul trecut, iată că măsurile noastre de luptă contra inflației au avut succes”, susține premierul.

Marcel Ciolacu arată că Guvernul s-a angajat că va coopera cu BNR în lupta cu creșterea prețurilor și că va reface puterea de cumpărare a românilor și competitivitatea companiilor strategice din economie și a IMM-urilor care produc în România.

„Schema de plafonare/reglementare la energie și gaze, măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, precum și pachetele consistente de stimulare economică și investiții publice, sunt doar câteva măsuri gândite și implementate în lupta cu prețurile si reducerea importurilor. Vom continua până la îndeplinirea angajamentului asumat în programul de guvernare – reducerea inflației la nivelul de 8% până în decembrie 2023”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇