Ce s-a scumpit cel mai mult în Europa. România - cea mai bună poziție la prețurile comparate

Ce s-a scumpit cel mai mult în Europa. România - cea mai bună poziție la prețurile comparate

Eurostat a dat publicității marți raportul ”Cifrele esențiale ale UE”.

Ediția din 2023 descrie situația din Uniune pe baza celor mai recente date (2021 sau 2022, în funcție de sursă), prezentând modul în care statele membre se recuperează după efectele crizei Covid-19 și suferă impactul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

În ceea ce privește secțiunea referitoare la inflație, prețuri și cheltuieli ale gospodăriilor, România stă bine și foarte bine în comparație cu regiunea sau UE.

Rata inflației în România, peste media UE, dar sub media regiunii

Inflația în UE a fost relativ modestă în perioada 2015–2020. Ulterior, aceasta s-a accelerat, iar până în decembrie 2021 atingea o medie UE de 5,3 %.

ADVERTISING

Acest model a continuat în 2022, pe măsură ce creșterile prețurilor au continuat până la un vârf atins în octombrie, când rata inflației a atins o medie UE de 11,5 %. Prețurile au crescut în UE cu 0,7% în 2020, 2,9 % în 2021 și 9,2 % în 2022.

Creșteri de prețuri de două cifre au fost observate în 12 dintre statele membre ale UE în 2022, cu cea mai mare inflație anuală în Estonia, de 19,4%. Cu o inflație de 12% în 2022, România s-a situat deasupra mediei europene, dar în urma vecinilor din regiune – Bulgaria, Polonia, Ungaria.

Rata inflației arată modificarea prețului unui coș al bunurilor și serviciilor de consum.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prețurile de consum: cele mai mari creșteri din UE la energie și locuinţe

În 2022, rata globală a inflației a UE (acoperind toate articolele) a fost de 9,2%. Creșterea bruscă a prețurilor totale experimentată în anii 2021 și 2022 nu a fost uniformă, cu diferenţe importante între diferitele componente care alcătuiesc indicele prețurilor de consum - parte dintre aceste diferențe fiind legate de impactul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Prețurile locuințelor, apei și energiei au crescut cu 18% în întreaga UE în 2022, prețurile transporturilor au crescut cu 12,1% și prețul alimentelor și al băuturilor nealcoolice a urcat cu 11,9 %.

România, cel mai bine la nivelul prețurilor comparate

Indicii de nivel de preț măsoară diferențele de preț între țări; acestea sunt exprimate ca procent din prețurile pentru media UE, care este egală cu 100.

ADVERTISING

Indicele global al prețurilor a fost cel mai ridicat în Luxemburg, Irlanda și Danemarca, toate cu valori care erau cu peste 40% peste media UE. Nivelurile prețurilor au fost în jur de jumătate din media UE în România și Bulgaria.

În ceea ce privește nivelurile preţurilor la alimente şi băuturi nealcoolice, cele mai mari au fost în Luxemburg (cu 25% peste media UE) și cel mai scăzute în România (cu 30% mai jos).

Un model similar în transport, cu cele mai mari prețuri in Danemarca și Suedia (28% peste media UE), iar cele mai scăzute în Bulgaria și România (31% mai jos).

Prețul locuințelor, apei și energiei a prezentat o variație mai mare, de la 94% peste media UE în Irlanda până la 64% sub media UE în Bulgaria.

Citeşte mai departe analiza ”Cifre esențiale UE 2023”: ce s-a scumpit cel mai mult în Europa. România – cea mai bună poziție la prețurile comparate pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇