Ordonanța menită să limiteze scumpirile la raft a fost adoptată. Ministrul Agriculturii: Vă asigur că prețul alimentelor de bază (sic!) vor scădea (Video)

Ordonanța menită să limiteze scumpirile la raft a fost adoptată. Ministrul Agriculturii: Vă asigur că prețul alimentelor de bază (sic!) vor scădea (Video)

Guvernul a adoptat azi ordonanța de urgență care are ca scop reducerea prețurilor la alimente. Aceasta prevede limitarea adaosurilor comerciale până la maximum 20% la procesator și 20% la retaileri.

După ce a citit tot ce s-a aprobat azi în Guvern de pe foi, noul ministru de la Agricultură a dat asigurări niţel agramate că vom vedea scăderi de preţ la alimentele de bază din supermarket.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de guvern că, prin măsura de ieftinire a celor 14 alimente de bază, Guvernul ajută la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii.

”E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel ajutăm, de fapt, la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii. Însă acesta este doar un prim pas.

ADVERTISING

Nu putem spera să avem alimente mai bune la prețuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale, trebuie să susținem creșterea producției și a procesării. De aceea, împreună cu colegii mei, aprobăm astăzi și o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente, care fac investiții în unitățile de procesare”, a spus Ciolacu.

Ordonanța de urgență va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Iar ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, a dat asigurări că de la 1 august prețul alimentelor de bază va fi mai mic.

ADVERTISING

„Sunt convins că această OUG va stopa creșterea prețurilor și sunt sigur că va aduce un preț mai mic la raft pentru aceste alimente de bază pentru români. (...) Pot să vă asigur că preţul alimentelor de bază în România vor scădea începând cu 1 august”, spune un pic agramat noul ministru Florin-Ionuț Barbu, la finalul şedinţei de guvern, într-un briefing de presă.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 30 iunie sustinut de ministrul Agriculturii Florin Barbu și ministrul Mediului Mircea Fechet

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 30 iunie sustinut de ministrul Agriculturii Florin Barbu și ministrul Mediului Mircea Fechet

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 30 iunie 2023

Potrivit Ministerului Agriculturii, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

  • a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.
ADVERTISING

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare menționate în ordonanță.

Pentru nerespectarea prevederilor sunt prevăzute amenzi de la 100.000 la 2.000.000 de lei.

Lista de produse agricole și alimentare incluse în ordonanță:

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  6. Mălai 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1L
  9. Carne proaspătă pui*
  10. Carne proaspătă porc**
  11. Legume proaspete vrac***
  12. Fructe proaspete vrac****
  13. Cartofi proaspeți albi vrac
  14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard.
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.
*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇