Benzina a trecut de 7 lei, iar specialiștii estimează că prețurile vor mai crește și tot Rusia e de vină

Benzina a trecut de 7 lei, iar specialiștii estimează că prețurile vor mai crește și tot Rusia e de vină
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Benzina a înregistrat vineri prima majorare de preț din luna august și se mai poate cumpăra la mai puțin de 7 lei la doar câteva stații din Capitală.

Astfel, benzina se mai poate achiziționa la un preț inferior celui de 7 lei/l doar în stațiile Lukoil, în 3 stații Petrom și câte 5 stații Rompetrol și Mol, potrivit Profit.ro.

Și prețul motorinei a sărit de 7,10 lei/l în toate stațiile de alimentare din București, cu excepția celei Lukoil de pe bulevardul Preciziei, unde acesta este de 7,09 lei/l.

ADVERTISING

Liderul pieței, OMV Petrom, a efectuat una din cele mai mari scumpiri din ultimele luni, de 9 bani/l, atât la benzină, cât și la motorină.

Diferența dintre prețurile celor două tipuri de carburanți a ajuns la aproximativ 20 de bani/l, după ce în cele 3 luni precedente, dieselul a fost mai ieftin decât benzina.

Scumpirile vor continua

Specialiştii explică de unde vin scumpirile: Rusia și Arabia Saudită au redus considerabil producția ca să crească artificial prețul petrolului. Acum se apropie de 90 de dolari pe baril, iar estimările sunt că majorările de preț vor continua.

ADVERTISING

"OPEC forţează în aceste zile scumpirea petrolului în condiţiile în care a redus foarte puternic producţia. Cerere mare, producţie mică, asta înseamnă preţuri mai mari. Gândiţi-vă că, în ultima lună şi jumătate, preţurile au crescut de la 60 şi ceva pe baril spre 87 de dolari, iar asta înseamnă scumpiri şi la pompă în România", a declarat analistul economic Adrian Negrescu la TVR.

Despre efectele în piaţă a vorbit Claudiu Cazacu:

"Mai puţini bani în buzunar pentru că la pompă rămân mai mulţi şi are şi un impact pe preţuri diminuând trendul de dezinflaţie, însă, după părerea mea, trendul de dezinflaţie, adică de scădere a inflaţiei, va continua, dar ar fi fost de dorit ca viteza să fie mai mare ca să se poată ajusta şi dobânzile în jos şi să se poată trece mai bine peste o perioadă bugetară delicată aşa cum vedem în continuare".

ADVERTISING

Pe 30 mai, prețul motorinei era mai mic cu 61 de bani/l, iar cel al benzinei cu 39 bani/l decât cele din prezent, un plin de 40 de litri de motorină costând cu 30 de lei mai puțin la acea dată, iar unul de benzină fiind cu 20 lei mai ieftin.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, carburanții, în special diesel-ul, s-au scumpit considerabil. Pe 26 februarie 2022, motorina și benzina se vindeau deja la un preț mediu de peste 7,10 lei/l. În luna iunie 2022, prețul motorinei standard a depășit chiar și nivelul de 9,2 lei/l.

Ca și în cazul gazului natural, și în cel al motorinei, Uniunea Europeană, inclusiv România, era dependentă de Rusia, fiind importator net.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇