PNL și PSD - aproape de compromis pe modificările fiscale. Cum arată noile propuneri și de când se aplică

PNL și PSD - aproape de compromis pe modificările fiscale. Cum arată noile propuneri și de când se aplică

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au întâlnit și joi, a cincea zi la rând, pentru a discuta modificările fiscale pe care le pregătesc prin OUG.

PSD renunță la unele propuneri – cum ar fi creșterea impozitului pe dividende – și acceptă câteva soluții noi.

Noutăți ce țin de calendarul adoptării ordonanțelor

Două lucruri au fost stabilite clar:

Cele două ordonanțe – una ce conține măsuri de reducere a cheltuielilor statului, cealaltă cu modificări ale Codului fiscal – vor fi aprobate la sfârșitul lunii august, după ce ministrul de Finanțe va merge la Bruxelles pentru a sonda opinia Comisiei Europene cu privire la soluțiile decise și impactul acestora asupra bugetului de stat și după o discuție a premierului Ciolacu cu oficiali de la Bruxelles legată de ținta de deficit pentru anul în curs.

ADVERTISING

Ordonanța de modificare a Codului Fiscal se va aplica începând cu 1 octombrie.

Ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare are încă termen de aplicare 1 ianuarie 2024.

PNL – noile propuneri

În paralel cu discuțiile dintre cei doi șefi de partid, conducerea PNL a stat în ședință-maraton pentru a-și clarifica poziția în negocieri și a reduce tonul ultimativ din relația cu PSD.

Conducerea PNL a decis ca partidul să nu mai discute public despre ieșirea de la guvernare și să împingă soluții alternative de fiscalitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Propuneri noi avansate:

  • păstrarea actualului sistem de impozitare al microîntreprinderilor până la plafonul de 2,5 milioane lei, peste care se va plăti 3% din cifra de afaceri
  • taxarea cu 0,3% a luxului- valabilă pentru mașini ce depășesc valoarea de 75.000 de euro și proprietăți ce depășesc 500.000 de euro, cu excepția celor cumpărate prin credit imobiliar sau moștenite
  • plata CASS la venitul realizat de PFA
  • introducerea impozitului pe venit în IT, pentru veniturile ce depășesc 10.000
ADVERTISING

Cele două partide au convenit eliminarea facilităților fiscale din agricultură și construcții, în discuție rămânând cele acordate HoReCa. Tot în discuție rămâne propunerea de taxare suplimentară a multinaționalelor, o decizie ce a provocat puternice reacții adverse.

Citeşte integral PNL și PSD – aproape de compromis pe modificările fiscale, cum arată noul calendar de aprobare/aplicare pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇