Indicele ROBOR face şi vineri un salt. Vorbim de indicele care stă la baza costului creditelor de consum şi ipotecare cu dobândă variabilă în lei. Aşa încât românii cu credite în lei vor plăti rate substanţial mai mari.
Banca Națională a României a anunțat a patra zi consecutiv de creştere.
Astfel, ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, a crescut la 7,31%, față de 7,25, cât era joi. Luni era 5,9 şi de atunci tot creşte.
Şi ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut de la 7,31 la 7,45.
- Ministrul Tanczos Barna avertizează că e posibilă o aterizare hard a economiei. „Depinde de pilot, depinde de cine conduce avionul”. Finanțele impun plata cu prioritate de pensii și salarii
- Economiștii avertizează: Ne poate aștepta un dezastru de proporții catastrofale. Nicio țară de pe lumea asta n-a avut ce promite Simion. Colaps total
- (Primele) 8 efecte economice ale crizei guvernamentale – de la debandadă în deficit, la costul datoriei și pe piețele financiare
Reprezentanții BNR au semnalat că deprecierea leului și inflația ridicată vor determina continuarea ciclului de creștere a ratelor dobânzilor, cu impact direct asupra indicilor interbancari.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat marți pentru News.ro că este „o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă” şi, în consecinţă, „dobânzile au crescut la ROBOR”.
„Vă pot spune că, într-adevăr, e o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă şi, în consecinţă, dacă vă uitaţi şi astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR. Şi încercăm să găsim o cale de echilibru, un optim pentru această situaţie”, a explicat Dan Suciu.