Republica Moldova a demarat lucrări de racordare a reţelei electrice cu cea a României vecine, în vederea reducerii dependenţei de energia rusă, un dublu obiectiv – economic şi politic.
Atingerea securităţii energetice este una dintre priorităţile Moldovei, relatează AFP.
Pentru moment, Republica Moldova este complet dependentă de gazele naturale ruseşti, iar peste 70% din electricitate provine de la o centrală situată în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă situată în vestul ţării, la frontiera cu Ucraina.
De la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova se află într-o gravă criză energetică.
Atacurile vizând infrastructura energetică au determinat Kievul să oprească orice export către ţările vecine.
În urma acestei decizii ucrainene, tăieri ale alimentării cu electricitate şi gaze naturale sunt recurente, iar preţurile au ”explodat” în Republica Moldova.
Acesta este motivul pentru care această fostă republică sovietică a demarat, marţi, lucrări uriaşe în vederea unei legări a reţelei sale electrice de cea a României şi reducerea dependenţei de Rusia.
Preşedintele Maia Sandu, care denunţă cu regularitate ”şantajul energetic al Rusiei”, saluta la sfârşitul lui martie ”unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la independenţă” în 1991.
Dintr-o Republică Moldova ”vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze (naturale) sau tăia lumina după cum poftesc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de la cine să-şi cumpere electricitatea, la cel mai bun preţ”, a subliniat ea.
Un pas către UE
Aceste lucrări, în valoare de 27 de milioane de euro, finanţate de către Banca Mondială (BM), au fost aprobate de către Guvern în 2019.
În total, 500 de stâlpi urmează să fie construiţi - până în 2025 - pe o nouă linie de 400 de kilovolţi, cu o lungime de 158 de kilometri, de la Chişinău la Vulcăneşti (sud).
La Vulcăneşti există deja o conexiune cu oraşul românesc Isaccea.
Republica Moldova face, prin ieşirea din dependenţa energetică faţă de Rusia, încă un pas pentru a se ancora în Uniunea Europeană (UE).
Ea a obţinut în 2022 statutul de stat candidat la aderarea la UE, iar în decembrie 2023 s-au deschis negocierile de aderare.