România va avea în 2021 o creştere economică între 6 şi 7%, a declarat, miercuri, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.
El a precizat că există investiţii publice în acest an alocate prin buget de 5,5% din PIB, mai mult decât în anul trecut.
”Eu cred că, într-adevăr, creşterea economică va fi între 6 şi 7% în 2021. Este posibil să avem şi 7%. Există rebound-ul economic, există investiţii publice în acest an alocate prin buget, de 5,5% din PIB, mai mult decât în anul trecut.
Economia este mai rezilientă decât se credea. Este de văzut pentru că noi tot judecăm numai în culori negre economia românească. Iar eu observ şi o efervescenţă antreprenorială. Deci există aşa ceva", a spus Daniel Dăianu.
Președintele Consiliului Fiscal a subliniat că Banca de Dezvoltare "trebuie grăbită", Bursa poate ajuta mai mult economia prin listări noi, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate duce investiţiile publice în România la peste 7% din PIB în anii următori.
În ceea ce priveşte intrarea în zona euro, el a spus că România ar putea intra în anticamera euro (mecanismul cursului de schimb (ERM II - n.red.) în perioada 2025-2026, iar în zona euro în 2028-2029. Totodată, datoria publică se poate stabiliza la circa 55% din PIB în următorii ani.
"Vom atinge probabil deficit de 3% în 2024, nu numai pentru că există procedură de deficit excesiv, pentru că trebuie să avem această corecţie. Nu vom putea să persistăm cu deficite foarte mari, iar eu cred că datoria publică se poate stabiliza la 55% din PIB, în jur de 55% în următorii ani. Cât priveşte intrarea în zona euro, în anticamera ERM II 2025-2026, zona euro 2028-2029", a mai spus Daniel Dăianu.
Citește și: Economia României a crescut cu 2,8%, în primele 3 luni din 2021. Cîțu: Am promis, am făcut!