Planul de relansare. Acordarea indemnizației de șomaj tehnic va fi prelungită și se vor da stimulente pentru reluarea activității

Planul de relansare. Acordarea indemnizației de șomaj tehnic va fi prelungită și se vor da stimulente pentru reluarea activității

Guvernul vrea să prelungească acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii a căror activitate este suspendată.

Impactul va fi de 850 de milioane de lei pe lună, potrivit Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică ce va fi prezentat miercuri seară, la ora 18:00, de premierul Ludovic Orban.

Pentru stimularea reluării activităților economice, Executivul vrea să acorde bani, timp de trei luni, pentru beneficiarii indemnizației de șomaj care se întorc la locul de muncă.

”Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea se acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni”, se arată în document.

ADVERTISING

Impactul pentru acest program va fi de 3,35 miliarde de lei.

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică mai prevede asigurarea plații unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru.

Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea se va acoperi prin Programul SURE.

ADVERTISING

Se vor asigura și granturi pentru formarea profesională a angajaților, potrivit Planului. Schema de finanțare se adresează angajatorilor care investesc în formarea profesională a propriilor salariați.

Aceștia beneficiază de o subvenție stabilită în funcție de nivelul de calificare a programului de formare parcurs. Bugetul alocat este de 150 milioane de lei.

Orban vrea ca programul să fie pus în practică într-o lună

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miercuri miniștrilor să finalizeze, până la finalul săptămânii, toate actele normative necesare implementării Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.

ADVERTISING

Prim-ministrul a precizat că își dorește ca în cel mult o lună programul să fie pus în practică.

”Vă adresez solicitarea să finalizați toate proiectele de acte normative necesare pentru implementarea tuturor măsurilor care sunt prevăzute în program. Ministerul Finanțelor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Externe trebuie să fie implicate în continuare în asigurarea adoptării actelor pentru toate procedurile necesare pentru accesarea fondurilor europene.

Până la sfârșitul saptămânii, toate proiectele de acte normative trebuie elaborate și trimise pe circuitul de avizare al ministerelor, astfel încât într-un termen de maxim o lună să avem toate instrumentele pentru punerea în practică a programului. I-am spus ”Reclădim România, de fapt o modernizăm”, a declarat Orban la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Citește și:

Planul de relansare. Guvernul vrea să dea 500 de euro pentru fiecare angajat care lucrează în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau de alertă

Planul de relansare. Guvernul promite să reabiliteze aproape 2.500 de școli și să construiască 180 de grădinițe și 40 de campusuri

Guvernul a decis cât vor costa primele 3 spitale regionale. Lucrările urmează să fie finalizate în 2027

Planul de relansare: Firmele mici vor primi un grant de 2.000 de euro pentru chirii, utilităţi şi datorii

Planul de relansare. Orban promite autostrăzi și magistrale noi de metrou, dar nu spune când vor fi gata. USR: Carioci colorate!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇