Dezbatere LIVE: Cine câștigă și cine pierde de pe urma plafonării prețului la gaze?

Dezbatere LIVE: Cine câștigă și cine pierde de pe urma plafonării prețului la gaze?

În pragul sezonului rece, autoritățile avansează ideea plafonării prețurilor la gaze naturale pentru populație. A fost deja depusă la Senat o inițiativă legislativă – aflată acum pe circuitul de avizare – prin care se solicită plafonarea prețului gazelor naturale la nivelul mediei ponderate a ultimelor 6 luni. În plus, o altă inițiativă legislativă vine cu soluții alternative, care să reducă impactul scumpirii gazelor.

Între timp, Comisia Europeană a creat un set de măsuri pe care statele membre UE le pot lua pentru a limita efectele creșterii de preț și pentru a se pregăti de potențiale crize viitoare. Dar nu e clar, încă, dacă plafonarea de prețuri este unul dintre instrumentele pe care CE le consideră adecvate. În plus, momentan lipsesc din spațiul public date esențiale cu privire la situația excepțională în care ne aflăm.

În acest context, spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă organizează dezbaterea ”Plafonarea prețului la gaze”, în cadrul căreia vom discuta cu producători, furnizori, mari consumatori de gaze, dar și cu decidenți ce au ca obiectiv să limiteze efectele scumpirii gazelor naturale asupra industriei și populației.

Evenimentul se va desfășura miercuri, 20 octombrie, de la ora 10:00 și va putea fi urmărit exclusiv online pe site-ul spotmedia.ro, pagina de Facebook a spotmedia.ro și pagina de Facebook a Asociației Energia Inteligentă.

Se vor alătura discuției:

 • Cătălin Niță, Director Executiv, FPPG (Federația Patronală Petrol și Gaze)
 • Daniela Dărăban, Director Exectutiv, ACUE
 • Adrian Tudora, Administrator Special, ELCEN
 • Adrian Dumitru, CFO, Chimcomplex

Printre subiectele care vor fi abordate:

 • Care sunt prețurile la gaze și cât au crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut?
 • Cum și de ce au crescut aceste prețuri?
 • Ce rol a avut GRP?
 • Cine câștigă și cine pierde de pe urma plafonării prețurilor la gaze?
 • Când a apărut ideea plafonării, cum a evoluat și ce propun cei care susțin plafonarea?
 • Cu ce diferă plafonarea propusă acum față de plafonarea din OUG 114?
 • Cum îi afectează plafonarea pe producători, cum ar funcționa și ce ar urma în perioada următoare?
 • Cum vor fi afectați furnizorii, ce ar însemna această plafonare din punct de vedere procedural și ce efect ar putea avea asupra businessului?
 • Cum i-ar afecta pe consumatorii mari de gaze? Cum se va resimți efectul asupra consumatorului / clientului final?
 • Cine câștigă și cine pierde de pe urma plafonării prețurilor la gaze?
 • Care sunt posibilele soluții la criza creșterii prețurilor gazelor naturale?

Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul spotmedia.ro Gabriel Kolbay alături de Dumitru Chisăliță, expert în energie și președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Despre spotmedia.ro

Ceea ce ne-a adus și ținut împreună de-a lungul anilor este dorința de a informa corect și complet, astfel încât oamenii să nu fie ușor manipulați, dezinformați, folosiți ca masă de manevră. Vrem ca oamenii să fie puternici și liberi și de aceea, în mijlocul a tot ceea ce construim am pus dreptul de a fi informat corect.

Aspirația noastră de viitor este ca apariția spot să reprezinte un punct de cotitură în evoluția presei din România și să fim un reper pentru ceea ce înseamnă presă responsabilă și de calitate.

Asociația Energia Inteligentă

Asociația Energia Inteligentă (AEI) reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice. Membrii săi militează pentru un preț corect al gazelor și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România.

AEI este o organizație non-profit al cărui scop principal este acela de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor casnici și non-casnici de gaze și energie pentru ca aceștia să poată fi mai bine pregătiți pentru negocierea contractelor de achiziție și pentru a putea înțelege corect facturile pe care le plătesc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇