Pe 1 septembrie aflăm ce impozite și taxe vor crește. Detalii și despre meditațiile cu chitanță și deduceri

Pe 1 septembrie aflăm ce impozite și taxe vor crește. Detalii și despre meditațiile cu chitanță și deduceri

Pe 1 septembrie, guvernul va prezenta un plan de reducere a cheltuielilor fiscale, a anunțat, vineri, premierul Marcel Ciolacu. El a spus că nu vor crește TVA sau impozitarea muncii, dar și că a agreat cu Comisia Europeană să fie eliminate unele excepții fiscale, fără să detalieze însă care ar fi acestea.

„Pe 1 septembrie o să venim şi o să prezentăm, nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii. Tot spun, unii au râs când am spus că ne trebuie o Românie ordonată, cu adevărat trebuie şi coordonată. Trebuie să înţelegem odată că bugetul statului trebuie direcţionat în zonele în care eşti deficitar şi ne arată cifrele şi analizele. Să ai aceste analize în timp real îţi trebuie o digitalizare şi să intervii cu astfel de măsuri, dar să fie cuantificate în timp”, a spus premierul Ciolacu, vineri, cu ocazia unei vizite în judeţul Buzău, informează Agerpres.

ADVERTISING

În ceea ce privește eliminarea unor excepții fiscale, Ciolacu spune că această decizie a fost luată în urma discuțiilor cu Comisia Europeană.

„Nu poţi să dai excepţii, (...) să spui 'sunt excepţii pe viaţă', că atunci nu mai avem Cod Fiscal şi normal că acest lucru ne-a spus Comisia: nu puteţi trăi într-o lume de excepţii în funcţie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul", a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat ce excepţii ar trebui eliminate, premierul a răspuns: ”În principiu toate pe care le cere Comisia. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele vor rămâne la 9%”. 

ADVERTISING

Întrebat și de ce au crescut substanțial cheltuielile statului, premierul Ciolacu a susținut că motivul este creșterea cheltuielilor pentru apărare.

„Nu e prima oară, presupun că nu va fi nici ultima oară. Înzestrarea Armatei Române intră la bunuri şi servicii. Au fost cheltuielile majore în primele luni ale anului. Mă bucură că industria de apărare, pentru prima dată, lucrează şi în patru schimburi”, a mai spus Ciolacu.

Meditații cu chitanță și deduceri

Premierul a fost întrebat și despre intenția de a acorda deduceri din impozit pentru meditaţii. Nu a explicat de ce asta nu ar fi o nouă excepție, dar a spus că este o măsură în lucru. El a mai spus că nu vrea să îi urmărească pe profesori ca să plătească impozit pe meditații, pentru că în România se fac de 50 de ani meditații.

ADVERTISING

„Treaba mea de prim-ministru nu este să bag oameni la puşcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditaţii. Ştim cu toţii că în România, de 50 de ani se fac meditaţii. Toată lumea îşi duce copilul la meditaţii, şi fiul meu a făcut meditaţii”, a spus premierul, citat de News.ro.

„Ca să închidem această discuţie, este normal să aibă acces la aceste meditaţii toată lumea, şi copiii celor cu venituri mai mici, şi copiii celor cu venituri mai mari. Şi atunci, în funcţie de venit, pentru cei care câştigă mai puţin şi pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit, pentru meditaţii.

În momentul în care treci în calculator chitanţa de la meditaţii, ţi se deduce din impozit. Normal că acest impozit dvs îl calculaţi lunar, el se calculează anual, şi atunci veţi vedea că se strânge o sumă consistentă”, a mai spus Ciolacu.

El a precizat că pragul pentru deducere o să îl discute cu ministrul Finanțelor şi cu Banca Mondială.

„Eu am discuţiile cu Banca Mondială în ceea ce priveşte principiile, pe urmă vin specialiştii”, a completat premierul.

El s-a referit din nou şi la digitalizarea ANAF.

„Începe şi ANAF, după mult timp şi după 30 şi ceva de ani de când se ţin cu mâinile de caiete şi creioane şi birouri ca nu cumva să vină digitalizarea şi în continuare să facem controale aleatoriu, după mintea noastră. Asta este, vor ceda şi vor face digitalizarea”, a afirmat Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇