REPER: UE avertizează din nou guvernul că ignoră problema deșeurilor. Sancțiunile vor fi suportate de români, din taxe și impozite mai mari

REPER: UE avertizează din nou guvernul că ignoră problema deșeurilor. Sancțiunile vor fi suportate de români, din taxe și impozite mai mari

Comisia Europeană avertizează din nou, în mod formal, Guvernul României că ignoră problema deşeurilor, afirmă vineri REPER. Potrivit formaţiunii, vor urma sancţiuni pe care le vor suporta tot românii, din taxe şi impozite din ce în ce mai mari.

„Comisia Europeană avertizează din nou, în mod formal, Guvernul României că ignoră problema deşeurilor. Vor urma sancţiuni pe care le vor suporta tot românii, din taxe şi impozite din ce în ce mai mari. Problema deşeurilor ne costă bani, dar mai ales sănătatea şi siguranţa publică, lucruri pe care actuala guvernare le ignoră. România este deja campioană la proceduri de infringement pe mediu”, afirmă REPER într-un comunicat. 

ADVERTISING

Potrivit REPER, Guvernul pozează în victima sancţiunilor europene ori de câte ori are ocazia, dar nu îşi face treaba acasă aproape niciodată. 

„România poate şi trebuie să rezolve problema gropilor de gunoi, a platformelor de sortare şi reciclare, a gestiunii deşeurilor istorice. Avem, de asemenea, ţinte obligatorii asumate la nivel european în ceea ce priveşte sortarea şi reciclarea, care sunt ignorate. 75% din deşeurile de ambalaje colectate şi tratate zilnic trebuie să fie refolosite sau reciclate până în 2030, dar România este abia la 11-13%. În plus, ţinta de colectare prin Sistemul de Garanţie-Returnare este de 90% în 2026”, spune formaţiunea. 

ADVERTISING

Dragoş Popescu, senator REPER de Dâmboviţa, trage un semnal de alarmă privind indiferenţa autorităţilor şi a modului deficitar de a colabora împreună:

„Sunt 3 gropi de deşeuri menajere care nu respectă standardele (tratarea deşeurilor înainte de a fi trimise la groapă), printre care şi Vidra, unde ajung deşeurile din capitală. În Bucureşti şi în alte judeţe, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI) pe care localităţile şi judeţele au fost obligate să le construiască pentru a putea accesa fondurile europene de mediu, nu sunt funcţionale nici în ziua de astăzi. România are deja o condamnare privind gropile de deşeuri industriale şi plăteşte o amendă de 1,5 milioane de euro, plus penalităţi de 600 de euro pe zi pentru fiecare depozit de deşeuri neconform care nu a fost închis”. 

ADVERTISING

REPER susţine accelerarea investiţiilor de mediu, inclusiv în ceea ce priveşte sortarea şi tratarea deseurilor, o prioritate pentru care avem finanţare europeană din belşug, dar niciun fel de interes pentru soluţii la nivel local, se mai arată în comunicat. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇