Lumea pierde lupta împotriva deșeurilor electronice, avertizează un expert ONU

Lumea pierde lupta împotriva deșeurilor electronice, avertizează un expert ONU
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Lumea pierde bătălia împotriva deșeurilor electronice, a declarat, miercuri, un expert al ONU după ce un raport a arătat că 62 de milioane de tone de telefoane mobile și dispozitive au fost aruncate pe planetă în doar un an și se așteaptă ca această cantitate să crească cu o treime până în 2030.

Deșeurile electronice, cunoscute și sub denumirea de e-deșeuri, constau în orice obiect aruncat care conține o priză electrică sau o baterie. Acestea pot conține aditivi toxici și substanțe periculoase, cum ar fi mercurul, și reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate, notează Reuters.

ADVERTISING

"De multe ori, aceste bunuri nu sunt ușor de reparat. Ele se transformă cu ușurință în deșeuri și, prin urmare, generarea de deșeuri la nivel mondial este în creștere", a declarat Kees Balde, coordonator al programului privind ciclurile durabile din cadrul Institutului Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare.

"Creșterile muntelui de deșeuri electronice sunt mai rapide decât creșterile eforturilor de reciclare a acestor deșeuri electronice. Pur și simplu pierdem bătălia", a spus Kees Balde.

În 2022, producția anuală de deșeuri electronice la nivel mondial a fost de 62 de milioane de tone, cu 82% mai mult decât în 2010. Producția de deșeuri electronice crește, în medie, cu 2,6 milioane de tone anual, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge la 82 de milioane de tone până în 2030.

ADVERTISING

Experții ONU atribuie această creștere unor factori precum consumul mai mare, lipsa opțiunilor de reparare, ciclurile de viață mai scurte pentru electronice și infrastructura inadecvată pentru gestionarea deșeurilor electronice.

Balde a remarcat că și produsele concepute pentru a reduce consumul de energie, cum ar fi panourile solare, au contribuit la creșterea deșeurilor electronice. În 2022 s-a estimat că aproximativ 600.000 de tone de panouri fotovoltaice au fost aruncate, a spus Balde.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇