Patronatele din industria alimentară nu mai suportă plafonările de preț, pe cale să se extindă: Nici măcar Ucraina nu se gândește la asemenea intervenții

Patronatele din industria alimentară nu mai suportă plafonările de preț, pe cale să se extindă: Nici măcar Ucraina nu se gândește la asemenea intervenții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Federația Romalimenta, organizație care reprezintă industria alimentară din România, se declară îngrijorată față de prelungirea și extinderea măsurilor de plafonare a prețurilor la alimente și cere „reintrarea în normalul economiei de piață”.

Romalimenta transmite că a înțeles imperativul verii 2023 – calmarea inflației alimentare și atenuarea efectelor ei asupra populației, participând activ la finisarea mecanismelor instituite și abținându-se de la orice comentarii contestatare.

„Suntem conștienți că există situații excepționale când, in extremis, se impune ca statul să regleze înțelept tensiuni extreme din piață și, ca atare, am înțeles cu toții că, timp de 3 luni, putem suporta decent constrângerile OUG 67.

ADVERTISING

Între timp, însă, am asistat la prelungirea și extinderea măsurilor, iar acum se vorbește apăsat despre generalizarea și, practic, eternizarea plafonării, încât ne întrebăm dacă în Constituție mai e scris că avem economie liberă de piață?

Așa cum am arătat în repetate rânduri, intervenția statului în piață este, uneori, un rău necesar, cu condiția ca ea să aibă un caracter excepțional și limitat în timp și ca arie, ceea ce nu este cazul acum: ce s-a dorit pentru 3 luni a ajuns deja la un an și jumătate, iar de la 14 produse ajungem la toate, și fără niciun termen”, transmite federația.

ADVERTISING

Aceasta consideră că măsura este nejustificată și „extrem de păgubitoare”, nu există niciun argument viabil care să o fundamenteze, astfel încât cere reintrarea în normalul economiei de piață.

Federația se întreabă: „De ce niciun alt stat UE nu a aplicat-o, deși toate au trecut prin inflația alimentară? De ce nu o aplică statul în propriile companii, cele energetice, de exemplu? De ce nu o facem universală, și în chimie, construcții, bănci, servicii etc?”.

ADVERTISING

„În concluzie, cerem reintrarea pe traseul normal al economiei de piață, pentru că, deși într-un mediu confuz și tensionat, nu suntem în stare de război și, de altfel, nici măcar Ucraina nu se gândește la asemenea intervenții”, arată sursa citată.

Pe de altă parte, asociația BIO România transmite că apreciază și susține plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare românești.

Conform asociației, măsura va avea un dublu impact pozitiv: prețurile la raft vor fi mai mici, iar producătorii agricoli și procesatorii nu vor fi afectați.

Dimpotrivă prețul la raft fiind mai mic vânzările vor crește, inclusiv cifra de afaceri a magazinelor, iar adaosul diferențiat între produsele de import și cele românești vor tinde spre egalizare.

„Astfel prețurile la alimentele fabricate în România vor avea un adaos asemănător cu produsele similare din import. Românii care vor dori să cumpere românește vor avea un preț mai mic la raft”, adaugă asociația.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇