Ciucu deschide prima bancă de alimente din România. Ce este și la ce ajută

Ciucu deschide prima bancă de alimente din România. Ce este și la ce ajută

O bancă de alimente îşi va deschide porţile în octombrie, la Bucureşti, după ce Consiliul Local Sector 6 a adoptat în şedinţa de joi un proiect de hotărâre prin care aceasta devine funcţională.

„Gata, avem Bancă de alimente!

E singura de acest tip din România, deschisă de o autoritate publică, şi a trecut astăzi de votul consilierilor locali.

(...) Înfiinţarea în acte a băncii de alimente a fost ultimul pas. De azi, ea devine funcţională. Urmează angajarea personalului şi montarea mobilierului. În rest, este gata.

ADVERTISING

Din octombrie, îi deschidem porţile", transmite pe Facebook Primăria Sectorului 6, condusă de Ciprian Ciucu.

bucatarie banca alimente
Foto: Facebook/Primăria Sectorului 6 

70 de locuri de muncă vor fi create în cadrul Băncii de alimente şi cantinei sociale de alături.

Va fi nevoie de bucătari, şoferi, muncitori calificaţi pentru manipulare, primire, livrare de marfă şi specialişti în logistică, adaugă PS6.

banca alimente Sector 6
Foto: Facebook/Primăria Sectorului 6 

Banca de Alimente se află pe Calea Giuleşti 236, iar alături, în aceeaşi curte, a fost construită şi o cantină socială.

ADVERTISING

"Vorbim despre un concept 2 în 1, unic în România, de care vor beneficia aproximativ 20.000 de persoane: vârstnici cu pensii mici, familii monoparentale sau cu mulţi copii, şomeri", explică sursa citată.

Primăria arată şi ce face o bancă de alimente: Colectează de la marile magazine, de la producători şi distribuitori produse alimentare aflate în perioada de garanţie, care au riscul de a nu se vinde, ulterior le prepară şi le distribuie către persoanele defavorizate fie direct, la domiciliu, fie prin cele trei cantine sociale din Sectorul 6, dintre care două funcţionează în parteneriat public-privat.

ADVERTISING

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a fost inclusă în lista operatorilor receptori care au dreptul să primească donaţii în condiţiile legii. Banca de alimente va fi şi ea operator receptor şi va avea dreptul să colecteze, să depoziteze şi să distribuie către consumatorii finali produse alimentare rămase nevândute sau neconsumate.

Avantajele enumerate sunt multiple:

  • combaterea risipei alimentare,
  • reducea costurilor cu asistenţa socială în Sectorul 6,
  • asigurarea zilnic a hranei calde şi sănătoase pentru aproximativ 1.000 de copii, în cadrul programului Şcoală după Şcoală,
  • crearea de locuri de muncă noi, inclusiv pentru persoane din medii defavorizate, care vor intra în programe de formare profesională.
  • operatorii economici îşi pot deduce cheltuielile cu alimentele aflate aproape de expirare, dacă le transferă către o bancă de alimente.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇